Глас Западне Србије
Адреса: Жупана Страцимира 9/1, 32 000 Чачак
Телефони:060 5000 150, 032 347 001 redakcija@glaszapadnesrbije.rs
Тимским радом до успеха у породичној производњи: Све што Филиповићи произведу, нађе пут до сигурних купаца
Trenutno na sajtu: 569 |
Podeli:
21.02.2022 | 0 коментар(а)
Чајетина, Мачкат - Становници Мачката умели су да искористе све што је природа даровала њиховом селу,
па су чувајући традицију покренули велики број погона за прераду меса у којима настају чувена златиборска говеђа и свињска пршута, сланина, стеља, разне врсте кобасица и друге ђаконије специфичне за златиборски крај.
Фото: ГЗС
Филиповићи су отишли и корак даље, па је у њиховој гастрономској понуди, поред сувомеснатих производа и чувени златиборски сир и кајмак.
Фото: ГЗС
Спој медитеранске и континеталне климе и ружа ветрова, село Мачкат чине иделним за производњу прерађевина од меса, а у дому Филиповића , то је традиција која се преноси с колена на колено. За 36 годишњег Миладина, овај процес је најважнији јер се време сушења мора испратити тачно у минут, Миладин Филиповић. " Најважнији је процес сушења који се одвија на буковим дрвима, у просеку траје 20 дана, али се сланина нешто дуже суши, каже Миладин.
Миладин Филиповић, Фото: ГЗС
Традиција сушења није се мењала, као ни производни програм кога чине говеђа и свињска пршута, сланина, суви врат и домаће кобасице.
Фото: ГЗС
Оно што се мењало јесу објекти који су захваљујући подршци државе и локалне самоуправе, данас модернизовани па Филиповићи имају савремене коморе. " Подршка државе и локлане самоуправе значајно је допринела да се производња осавремени, а уз помоћ субвенција заиста може да се опстане у овој производњи, ако се ради у кругу породице", каже Миладин Филиповић.
Милован Филиповић, Фото: ГЗС
Успех производње Филиповића, према речима 73 годишњег Милована, лежи у породици која финкционише као један, јер само тако, плодови рада могу бити видљиви.
Фото: ГЗС
Интересовање најмлађих попут деветогодишњег Милана да настави породичну производњу, учврстило је Филиповиће у намери да проширују своје капацитете . " Имам обавезе око сушаре и штале, помажем свима у кући,ово је породичан посао и свако од нас има свој део послова.
Фото: ГЗС
Није ми тешко, живим на селу и подразумева се да има посла. Све се стигне, одличан сам ђак и већ знам све да радим и то ми пуно значи, јер ћу када порастем наставити ову породичну традицију " , каже Милан.
Милан Филиповић, Фото: ГЗС
Око 300 килограма говеђе и свињске пршуте, сланине, стеље и разних врста кобасице месечно се произведе у домаћинству Филиповића, али и неизоставни сир ,кајмак и паприка у павлаци за чији квалитет је задужена Крста. " Преради се око 90 литара млека дневно, а произведе се око пет литара кајмака и исто толико сира. Немамо проблем са пласманом јер смо квалитетом осигурали пласман, каже Крста. Она додаје да успех једне породице лежи управо у тимском раду и да једино тако породична производња попут сувомеснатих производа и белог мрса може бити профитабилна.
Крста Филиповић, Фото: ГЗС
Златиборски сир и кајмак произведени у домаћинтву Филиповића, захваљујући квалитету, сам себи проналази купце и залиха никада и нема. И док су многи незадовољни откупном ценом млека одустајали од ове производње, Крста је пронашла начин да дода вредност својим производима и није се покајала, јер како каже , учила је од најбољих. " По струци сам медицинска сестра, али сам желела да научим да производим сир и кајмак, и пронашла сам девојку из краја која је заиста мајстор свог заната у производњи белог мрса и од ње сам доста научила. Ја сам пример да никада није касно да се определиш и радиш оно што волиш и да од младих итекако можеш много тога да научиш", каже Крста.
Фото: ГЗС
Сеоски туризам има перспективу, а гастрономски специјалитети златиборског краја итекако су учинили Мачкат препознатљивим на туристичкој мапи Србије. Заслужне су управо породице попут Филиповића које српског домаћина представљају у најлепшем светлу, онаквог какав он заисте и јесте, вредан и гостопримљив.
Македонци одушевљени пршутом: Често купци постају доживотни пријатељи
Највише купаца сувомеснатих производа има током лета, када је сезона одмора. Тада странци који обилазе Златибор, не заобилазе Мачкат и врло радо , са ових простора понесу неки сувенир попут чувене говеђе и свињске пршуте.
фОТО: гзс
" Свако ко наврати, ми га угостимо. Поседи и послужи се. Свима наше гостопримство остаје у сећању. Породица из Македоније била је код нас,седели смо испред куће и Крста је изнела вунене џемпере да се утопле, јер и лети овде може бити хладно.
Брзо смо се спријатељили, а после месец дана на адресу нам је стигао , нећете веровати, летњиковац који су исти ти гости послали из Македоније са жељом да га поставимо на место где су они седели, када су први пут дошли код нас.
Милован и Крста Филиповић, Фото: ГЗС
Од тада увек свраћају и драги су нам гости ", каже Милован Филиповић.
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.
Коментари посетилаца
(0)
Вест нема коментара. Будите први који ће коментарисати ову вест!