Јаворски сабор свирача 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Јаворски сабор свирача
Trenutno na sajtu: 377       |       Podeli:
25.05.2022 | 0 коментар(а)



Ивањица - У недељу пред Видовдан, 26. јуна, одржаће се „Јаворски сабор двојничара и старих

инструмената Србије“.

Сабор, 27. по реду, чува традицију и изворно народно стваралаштво, а организују га ивањички Дом културе и Месна заједница Кушићи и осмољетка „Мајор Илић“.

У првом плану је такмичења свирача на двојницама, старом дрвеном инструменту, уз који су чобани прекраћивали самоћу или организовали игранке и прела. Такмичар који три пута за редом освоји прво место добија звање „мајстор двојница“.

Подмладак - полазници школе фруле из Бруса, Фото: Д. Гагричић

И за умеће на осталим инструментима биће додељени пехари у категорјама старијих и млађих такмичара, а стручни жири ће, као и минулих година, доделити посебне награде за младе таленте, перспективне извођаче и најмлађе такмичаре. Пријаве се подносе до 23. јуна Дому културе у Ивањици, а могу и на сам дан такмичења, које почиње у подне.

Белег у славу јаворских јунака и мајора Илића, фото: Д. Гагричић

Јаворски сабор свирача одржава се у спомен на Калипољску битку и јунаке у Јаворском рату 1876-78. године. Дуже од века на Јавору се одржавао народни сабор, од како је 24. јуна 1907. године откривен споменик јаворским јунацима и мајору Михаилу Илићу, на вису недалеко од Карађорђева шанца и Василијне чесме, на тадашњој српско-турској граници.

 

 

Златар инфо, Д. Гагричић / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ivanjica sabor dvojnice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.122.970 посета
Тренутно на сајту: 378 посетилац(a)