Стални становници Златибора - десет медведа 



 
Стални становници Златибора - десет медведа
Trenutno na sajtu: 683       |       Podeli:
07.02.2020 | 0 коментар(а)



Чајетина - На Златибору има стално насељених десет медведа, а међу њима је и мечка са одраслим младунчетом. То су подаци
Десет медведа стални становници Златибора, Фото: РИНА

добијени на основу мониторинга који је спровео ловачко удружење "Златибор" .
“ Помоћу камера које смо постављали на многим местима, за две године смо сазнали  да имамо 10 сталних јединки медведа. Приметили смо да се један број јединки стално враћа на исту локацију, што значи да нису у пролазу. Снимили смо женку са одраслим младунчетом који су се појављивали више пута. Такође и једна број истих медведа који се стално појављују, тако да смо закључили да су то стални становници Златибора - рекао је Милун Меловић, из ЛУ "Златибор", задужен за спровођење мониторинга.

Он каже да су је раније било две до три јединке медведа у пролазу и да су долазили са терена Таре.
“ У  последњих неколико година приметили смо повећану присутност према траговима које смо налазили на терену, а 2016. године на хранилишту за дивље свиње на брду Борковац у Љубишу први пут је снимљен мрки медвед. То је био повод да направимо пројекат о праћењу популације да бисмо утврдили бројност и тим пројектом конкурисали за удружења грађана код општине Чајетина. Добили смо нека средства и купили десетак камера, које смо постављали на разним локацијама. Почели смо мониторинг и за две године смо успели да у сваком селу снимимо медведе или да забележимо њихове трагове” ,   рекао је Меловић.
Њима смо проследили све снимке и фотографије, као и Заводу за заштиту природе и Биолошком факултету. Уз њихову помоћ наставићемо праћење медведа, а циљ нам је да ову животињу приближимо људима, да људи схвате да он није толико опасан као што се приказује на филмовима. Не треба ни становништво, ни туристи да их се плаше. Медведи су опрезни, слушају и прате, и увек ће побећи пре него што га видите. Дешавало се на нашем терену да људи и виде медведа, али никад то није био близак сусрет, и никада није било последица по људе. Постоји опасност уколико наиђете на женку са мечићима, да, ако то буде близак сусрет она одреагује, али то је јако ретко. Једине штете могу бити на пољопривредним културама, сточном фонду и пчелињацима, али то држава надокнађује - додао је Меловић.

 



ГЗС / Информер




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zlatibor medvedi cajetina melovic lovacko udruzenje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.158.941 посета
Тренутно на сајту: 684 посетилац(a)