Пешић: Опозиција треба да одбије ванредне изборе 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Пешић: Опозиција треба да одбије ванредне изборе
Trenutno na sajtu: 481       |       Podeli:
17.11.2017 | 0 коментар(а)



Социолошкиња Весна Пешић сматра да опозиција треба да одбије евентуалне ванредне парламентарне изборе

и тиме покаже да има кичму. Наводи да је разочарана Сашом Јанковићем који уместо да окупи опозицију, он ју је разбио. Сматра да опозиционом блоку не треба бивши градоначелник Београда Драган Ђилас.

Пешићева каже да је касно да избори буду расписани за децембар, па ће их вероватно бити у регуларно време - у фебруару, марту. "На ту одлуку утиче самовоља - ако Александар Вучић сматра да треба да прошири ту битку на целу Србију и себи обезбеди учествовање на тим изборима, ако процени да је њему то у интересу... Он ради само оно што је њему у интересу", каже на питање шта ће утицати на одлуку о томе да ли ће бити и ванредних парламентарних избора, уз редовне београдске.

Пешићева подвлачи да ванредни избори немају никакву основу, да власт има убедљиву већину у парламенту, и да би њихово расписивање било злоупотреба Устава и закона. Опозиција би требало да одбије ванредне изборе, да каже - ми идемо на београдске, а ти трчи сам, наводи гошћа Новог дана.

Она каже да је кампања је постала начин владања Александра Вучића, чија власт производи "државне ударе", прави параноју, прави страх. Констатује да је на делу непрекидно подизање несигурности и страха. Овом штедњом и економском политиком свет је осиромашио и почео полако да губи сваку другу свест, осим оне како да преживи сваког дана, наводи. Народ су убили у појам, људи више немају политичку свест, додаје. Навела је да су се грађани данас повукли, а да су 1996. године били на много вишем степену мобилизације и политички активнији.

Говорећи о опозицији, каже да је њихов главни проблем недостатак лидерства, а да политика не може без тога.

Каже да је гласала за Сашу Јанковића на председничким изборима, али да је дубоко разочарана, јер је он требало, након добијених 16 одсто, да организује и окупи опозицију, да стане на њено чело и да седну и разговарају сваки дан. Уместо да је организује, он је разбио опозицију, избацио је ДС, Локални фронт, додаје.

Неко ко се бави политиком мора да буде организационо јак, да има идеје, неког ко води, тога сада нема, али није касно, наводи Пешићева. "Опозиција треба да каже - ми смо људи који имају кичму, ово је злоупотреба избора... Свако расписивање избора је њихово продужавање власти на две године... Зашто то опозиција прихвата? То није бојкот, хир, то је да се каже - дечко, ти сваке године расписујеш изборе, 50 милиона на ову сиротињу бацаш... "

Оцењује да је опозиција сиромашна и да нема пара за изборе, и да се виши слојеви боје да им дају новац, док је другачија, како каже, ситуација владајуће странке."Они имају своје тајкуне, они су их узели, док опозицију нема ко да плаћа".

Пешићева наводи да је глупа идеја опозиције са ОЕБС-ом, да је то "једна корумпирана политичка организација, која ради онако како јој се каже".

Шта ће ти ОЕБС за Београд, ако ти ниси успео да обрадиш Београд, а шта си ти радио, пита. Каже да је опозиција након избора причала о бирачким списковима, а да нико ништа није порадио на томе да се РИК среди. "Све оно на шта сте се жалили, могли сте за ово време да средите", наводи.

Оцењује да је опозиција поделила политичко тржиште између себе, и да је то јако лоше.

Инсистирам да покажу кичму и да одбију републичке изборе, није то хир, ни тактика, зашто су свуда избори на четири године, пита Пешићева и одговара: "Мораш да имаш један период - да пустиш те које смо изабрали, да видимо шта су урадили и тада да им подвучемо црту и да видимо... А они подвлаче црту кад год они хоће, и не подносе никакву одговорност јер кажу - тек смо почели".

Ми све теже и теже живимо, и све што треба да се уради, они развлаче, изгубићемо и 2018. годину, а онда ће да буду и наредни ванредни избори, наводи Пешићева. Каже да народу треба неко то да каже - Шутановац, Јеремић, Јанковић - да издају саопштења, скупе људе да им објасне ситуацију. Додаје да треба да говоре о београдским темама, о главном граду у ком се "њихови људи (власт) нису нешто показали".

Она је навела да градска власт сада све ради на брзину, да су све сручили у један моменат, због избора и пита - шта су радили пре. Истиче да се и не консултују са грађанима. "Град не стоји најбоље, све људе који живе у Београду су дебело измалтретирали раскопавањем, раде лоше..."

Пешићева пита и због чега у причи о београдским изборима треба да учествује председник државе. "То не треба, да ли се Макрон меша у изборе у Паризу?"

Каже да опозиција има добру шансу кад су у питању ти избори, али је изричита да никако не треба да пристане на парламентарне изборе.

"Ако опозиција прихвати да нас поведе поново у кланицу у коју нас води Вучић, она није ни за шта, не треба нам... Власт ионако у скупштини ниједан предлог опозиције свакако није прихватила, на њу се деру у парламенту, шта ће им", додаје.

"Довољно да се удружи четири, пет странака"

Према њеном мишљењу, опозиција треба да направи "добру листу одличних људи и један добар заједнички план". Каже да не треба да буду окупљене све странке из опозиционог блока, да је довољно да се удруже, четири пет - ПСГ, ДС, Народна странка, СДС...

"Треба да направе листу перфектних људи, и не треба им градоначелник... Не треба им Ђилас", наводи гођћа Новог дана. Волела бих и једва чекам да водимо кампању за градске теме, опозицији хоће да се наметне да се не говори о Граду, већ о темама као што су Косово, ко су патриоте и слично, додаје, говорећи о томе зашто је у интересу власти да распише ванредне изборе.

Она наводи да СНС за Град нема неко нарочито име, осим ако не "позајме" Зорану Михајловић.

"Имамо феноменалну шансу да се растрчимо по Београду, али не може да се седи из фотеља и да се шаљу поруке из неких соба, то је детињасто понашање", каже о опозицији.

Изборна кампања за Београд могла би да се одвија "човек на човека", али треба направити тимове и почети одмах, додаје. Навела је да је опозиција 1996. била непрекидно са грађанима.

Грађани се ништа више не питају, некад су месне заједнице биле јако моћне, морамо да активирамо грађане - да знају да они живе у овом граду и да се они једино питају, навела је.

Упитана о неједнакој заступљености у медијима, Пешићева каже да би она тужакала власт свету, да би писала писма од Трампа па надаље, да би користила сва средства.

"Ако видим да опозиција нема кичму, ако трчи ко овца на повоцу на ту кланицу што спрема Вучић, онда боље да чекамо неку нову опозицију... Ја се надам да ће се узети у памет", закључила је Весна Пешић.

Извор: Н1




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.168.073 посета
Тренутно на сајту: 482 посетилац(a)