Обележена 80. годишњица од паљења Горњег Милановца у Другом светском рату 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Обележена 80. годишњица од паљења Горњег Милановца у Другом светском рату
Trenutno na sajtu: 347       |       Podeli:
15.10.2021 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Полагањем венаца на споменик „Слобода” на Тргу кнеза Михаила, обележена је 80.годишњица

од паљења Горњег Милановца у Другом светском рату, Венце су положили председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и представници Војске Србије.

„Прошло је 80 година од како је наш град уништен скоро до темеља.У послератном периду, Горњи Милановац је успео да се уздигне из пепела и стекне епитет “привредног чуда”. Обележавање овог датума можда се симболично поклопило са промоцијом подофицира која се одржава данас у Такову, да нас подсети колико је војна снага наше земље важна, како нам се никада не би поновило то што нас је задесило 1941.године. Без јаке војске нема јаке државе”, рекао је Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац.

На данашњи дан, пре 80 година, око 600 војника Трећег батаљона 749.пука 717.дивизије „Принц Еуген“, упало је из правца Крагујевца у тадашњи градић Горњи Милановац, са свега 3000 становника.За непуна два сата чак 273 јавна и приватна објекта су спаљена.

„Оно што је још теже и трагичније јесте да су тога дана 123 лица одведена у казамат крагујевачких Шумарица, од тога 43 из града и 90 из околних села. Од чедрдесет троје Милановчана, чак је тридесет двоје животом платило 21.октобра 1941.године-стрељани су. Нека је вечна слава и хвала свим нашим страдалима тог трагичног дана-рекао је Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

Горњи Милановац је заједничким операцијама два антифашистичка покрета-Равногорског и Партизанског био ослобођен 28.септембра 1941.године, али за кратко. Седамнаест дана касније град је потпуно уништен, нарочито његов централни део који је био најгушће насељен. Тада су урбанисти донели одлуку да се на том месту уреди градски парк, који и данас постоји.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.475.332 посета
Тренутно на сајту: 347 посетилац(a)