Центар за социјални рад у Чачку обележио је 60 година постојања 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Центар за социјални рад у Чачку обележио је 60 година постојања
Trenutno na sajtu: 670       |       Podeli:
22.11.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Центар за социјални рад града Чачка свечаном академијом у Дому културе обележио је шест деценија од оснивања.
Свечана академија Центра за социјални рад у Чачку у Дому културе, фото: ГЗС

Пре 60 година, 24. новембра 1959. одлуком Народног одбора Општине Чачак основан је Центар за социјално медицински рад као самостална буџетска установа. Почетак рада био је обележен са сагледавањем основних социјалних проблема, смештањем ратне сирочади у прихватилиште као посебној организационој јединици центра, евидентирањем малолтника под старатељством, месечних обиласцима породица у којима су била смештена деца без родитеља и доделом помоћи материјално необезбеђеним лицима.
Ово установа на почетку је запошљавала психолога, социјалног радника, медицинску сестру и административног службеника.
Центар за социјално медицински рад имао је задатак да збрињава социјално угрожене, али да се стара о здравственом просвећивању и хоспитализацији социјално угрожених. Нема сумње да је примат дат социјалној заштити, а да је рад медицинских сестара буо у функцији јаче подршке социјалне подршке социјално угроженом и недовољно здравствено просвећеном становништву.

У монографији, 60 година Центра за социјални рад, издатој поводом јубилеја, Миладин Вукосављевић бележи да су Центар од самог почетка пратиле потешкоће. Најпре се суочавао са недовољним средствима за покривање свих социјалних проблема које су њени саветници суочавали. Просторије у којима је био смештен биле су тесне и непогодне и недостојали су им социјални радници, а није било и довољно искуства за прилично обиман рад на терену. Осим што у довољној мери нису били уобличени организационом физиономијом и делокругом рада, изостајало је и то често и разумевање за послове које су радници Центра обављали.

Директорка Центра за социјални рад града Чачка Бранимирка Радосавчевић истакла је да оснивањем оваквог Центра за социјално медицинси рад формирана је установа којим је успостављен правно - институцијални оквир и постављен оквир будуће, односно данашњег Центра.

„Од оснивања до данашњег дана Центар је променио три адресе и исто толико пута мењао називе. Са нормативним програмима добијао је нове надлежности, повећавао број корисника и број запослених. Данас Центар има 33 запослена радника, а и додатно радно ангажује осам волонтера, три радника на привременим и повременим пословима и два приправника. Поред послова јавних овлашћена који су поверени од стране Републике с циљем обезбеђивања социјалне сигурности кроз материјалну подршку и помоћ породици и њеним члановима применом различитих облика старатељске заштите”, рекла је Радосавчевић.

Директорка Центра за социјални рад града Чачка Бранимирка Радосавчевић

У Центру се данас одлучује о 14 права и коришћењу пет услуга социјалне заштите из надлежности града Чачка. Центар чине четири организационе јединице службе који се старају о заштити деце и младих, одраслих и старих. Обављају се правни послови и реализују права и услуге у надлежности града.
„Запослени, како стручни радници тако и остали су највреднији ресорс са којим Центар располаже. То је важно за установу јер је она уважена колико су цењени њени радници, али још важније је за кориснике јер услугу коју добијају је квалитетнија уколико је пружају стручни и компетентни и посвећени радници”, казала је директорка чачанског центра.


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.966.187 посета
Тренутно на сајту: 671 посетилац(a)