Истраживање о болничким инфекциjама у 67 болница од 01. новембра 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Истраживање о болничким инфекциjама у 67 болница од 01. новембра
Trenutno na sajtu: 344       |       Podeli:
19.10.2017 | 0 коментар(а)



У Србиjи ће од 1. до 30. новембра ове године бити спроведено истраживање „Четврта национална студиjа преваленциjе болничких инфекциjа

и потрошње антибиотика“, у 67 болница на око 15.000 пациjената.

У организациjи Mинистарства здравља, а у сарадњи са Републичком стручном комисиjом за надзор над болничким инфекциjама, Институтом за jавно здравље Србиjе „Др Mилан Jовановић Батут“ и мрежом института и завода за jавно здравље, истраживање ће се обавити у 40 општих болница, девет института, четири клиничко-болничка центра, четири клиничка центра, укључуjући и две приватне болнице, саопштило jе Mинистарство здравља.

Циљ студије је, пише у саопштењу Министарства, да се сагледа учесталости болничких инфекција, њихових проузроковача и потрошње антибиотика те планирање активности у њиховој превенцији.

„Четврта национална студија преваленције болничких инфекција и потрошње антибиотика изводи се по први пут у сарадњи и координацији са Европским центром за превенцију и контролу болести (Еуропеан Центре фор Дисеасе Превентион анд Цонтрол, ЕЦДЦ), те ће по први пут резултати националне студије бити упоредиви са резултатима из целе Европе, и наћи се на једнственој мапи Европе“, кажу у Министарству.

У оквиру припреме за извођења студије, наводе, у Врњачкој Бањи и Краљеву (у Општој болници), 19. и 20. октобра одржава се теоретска и практична обука за 200 анкетара, здравствених радника, који ће у болницама попуњавати упитнике за сваког пацијента хоспитализованог у време извођења студије.

„Болничке инфекције могу значајно да умање квалитет лечења, да доведу до продужења болничког лежања и повећане потрошње антибиотика, што све доводи и до повећања укупних трошкова лечења“, објашњавају у Министарству.

По први пут у Србији се паралелно спроводи и студија потрошње антибиотика, што је у складу са иницијативом Министарства здравља, нацртом Националног програма за контролу антимикробне резистенције и рационалне употребе антибиотика, поручују надлежни.

Студија се изводи у оквиру „Другог пројекта развоја здравства Србије“ Министарства здравља, који се финансира из кредита Светске банке.

Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.468.505 посета
Тренутно на сајту: 345 посетилац(a)