Скривено благо Немањића на планини Острици 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Скривено благо Немањића на планини Острици
Trenutno na sajtu: 771       |       Podeli:
17.08.2018 | 0 коментар(а)



Чачак, Остра – Легенда каже да у шумама планине Острице лежи шест товара блага, које је бежећи пред Османлијама

из Смедерева сакрио Ђурађ Бранковић.

Многи трагачи за благом и авантуристи прошли су шумским стазама трагајући за скривеном ризницом Немањића, али још увек је нико није нашао. Прича се да је обронцима планине Острице прошло на стотине дрвених сандука пуних злата и сребра.

У дубини планине пуне јазбина и змија, налази се пећина Соколица у којој се по народном предању налази скривено благо. Многи су трагали за круном блага Немањића, која још увек није пронађена, али постоји могућност да се налази у овој пећини.

Међу мештанима кружи легенда да благо чува велика змија, а Радослав Игњовић из Мрчајеваца, који је пре шест година испред улаза у пећину пронашао кашику од злата и сребра и поклонио је манастиру Вујан, куне се да ју је видео.

Радосав Игњатовић из Мрчајеваца

,,Дугачка је била до 12 метара, по некој мојој процени колико сам могао од од стаха да приметим. Она је црно-жута-црвена. Ја мислим да је отровница, имала је главу величине као овчија глава”, прича Игњовић.

Драган Тодоровић новинар у пензији, приповедао нам је легенду да благо има још једног чувара, калуђера Теодосија, који је дочекао Ђурђа Бранковића на Острици.

Драган Тодоровић новинар у пензији

,,Реч је о калуђеру који се с времена на време појављује на овим просторима, окружен чопором вукова. Мештани су га виђали, прилазили су му и разговарали са њим, али он је увек ћутао, а онда одједном загонетно, као што се и појавио, нестајао”, рекао је Тодоровић.

Прича се да они који крену у потрагу за благом прати проклество, због тога је најмање трагача међу мештанима, али највише оних који у њега верују.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.031.408 посета
Тренутно на сајту: 771 посетилац(a)