Берба јабука у завршној фази: Воћари задовољни ценом 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Берба јабука у завршној фази: Воћари задовољни ценом
Trenutno na sajtu: 444       |       Podeli:
12.10.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Берба јабука је у завршној фази, а воћари кажу да је род за нијансу лошији од прошлогодишњег. Добриша Дамљановић из чачанског села Миоковци,



под јабуком има око шест хектара, а ове године град му је погодио род на чак четири хектар.

„Са ових два, сам јабуку лагеровао у своје хладњаче и магацине, а нешто сам и одмах продао нашим фирмама овде у селу које извозе. Гајим највише ајдаред, али имам и грени смит, златни и црвени делишес, то су неке стандардне сорте код нас. Захтевне јесу, па ове године због киша требало је и више од десет прскања, јер је требало са препаратима их заштитити боље”, рекао је Дамљановић.

Добриша који је пољопривредно домаћинство преузео од оца Антонија, каже да их је ове године кајсија издала јер са пет хектара нису убрали ни 800 килограма, док јабука иако има лошији род ће се регулисати са бољом ценом.

Фирма „Super fruit” откупљује јабуку и као што је и берба у завршној фази тако је и откуп.
„Спремили смо хладњаче за све оно што наши произвођачи не могу да складиште. Јабука се класира и спрема за извоз, који у овом тренутку и није у неком великом замаху. Ми гледамо и да проширимо тржиште, најзаступљенији је извоз на руско и то преко деведесет посто, а врло мало иде за европско”, рекао је директор Борис Петровски.

Према његовим речима плаћање врше након седам дана од предаје, пошто се јабука класира и пребира. За прву класу, најзаступљеније сорте ајдаред, цена је 45 динара у овом тренутку, док су остале мало скупље.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


род јабука миоковци

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.501.096 посета
Тренутно на сајту: 445 посетилац(a)