Ђурђевдански дани на Опленцу окупљају све више излагача 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Ђурђевдански дани на Опленцу окупљају све више излагача
Trenutno na sajtu: 468       |       Podeli:
04.05.2019 | 0 коментар(а)



Топола – Удружење виноградара и винара „Опленац“ Топола у сарадњи са Туристичком организацијом „Опленац“ и локалном самоуправом

организовало је Ђурђевданске дане вина и ракије као једну туристичко привредну манифестацију. Непосредно поред хотела Опленац већ 12 годину за редом окупљају се  произвођачи са малим количинама пољопривредних производа као и ручних радова који се љубоморно чувају од заборава.

„Ђурђевдански дани је манифестација на којој окупљамо наше произвођаче са територије општине Топола. Ова манифестација је мањег карактера и циљ је промоција производа наших домаћих са територије наше општине. Показало се да је и поред тога што је још увек у развоју ипак врло атрактивна јер већ од раних јутарњих часова имамо велики број посетилаца“, изјавио је Мирослав Јевтић, радник Туристичке организације „Опленац“.

Мирослав Јевтић, фото: ТопПрес

Он истиче да поред ове манифестације љубитељи домаћих производа моћи ће да уживају 18 и 19. маја на још једној манифестацији „Домаће – природно“, која ће се одржати у улици Књегиње Зорке у Тополи. Штандови ће бити бесплатни за излагаче домаћих производа.

Једна од учесница данашње манифестације је и Весна Александровић из села Винча која се бави израдом сувенира. Одлучила се за шајкаче и то не било какве већ „веселе“.

„ Почела сам да правим сувенире које зовем „Веселе шајкаче“, покушавам да на свом производу представим лепоту и богатство Шумадије. Шајкача је главни репрезент по облику наших крајева јер то није војничка капа то је свакодневна капа коју су наши сељаци носили као заштиту од хладноће и жеге и ја волим да кажем да је био обичај да се у нашим селима капа употреби и за брање воћа и грожђа и да се тако донесе у кућу. Као дете сам имала срећу  да од свог деде добијем воће баш у шајкачи и као успомену на то време ставила сам воћне мотиве на шајкачу. Људима је интересантно да погледају мало их збуни боја јер су навикли на традиционалну маслинсто зелену али ове боје могу да понесу и девојке али и мала деца“ , открива за ТопПрес Весна.

Весна Александровић, фото: ТопПрес

Додаје да је цена оваквих шајкача од 300 – 500 динара и да интересовања има.

Поред вина и ракије који су постали обавезни на оваквим манифестацијама све чешће се излаже и мед као и производи од меда. Здрава храна коју пчеле производе налази се на штанду Небојше Вучковић из Тополе. Овај пчелар са поносом истиче да се пчеларством бави од 1994. године, тренутно поседује 120 кошница смештених на три локације.

„Мед је изузетног квалитета са ових простора, највише је у понуди багремов док ливадског има мање.  Шумски мед садржи доста минерала, мед у саћу добар је за људе који имају проблема са синусима. Медовача је доста добар напитак,  женско пићекао нека врста ликера. Препарати за простату и имунитет које прерпоручујем да се користе нарочито људи који имају проблем са простатом“, поручује пчелар из Тополе.

Небојша Вучковић, фото: ТопПрес

Излагачи народне радиности још једном потврђују да стари занати нису заборављени и да су подједнако тражени као и раније. Интересовања има а највише се купују  пешкири за славске колаче као и опрема за славе, мушке и женске кошуље са веженим мотивима.  Наша саговорница открива да за једну куварицу треба пет дана за израду а цена је  2.000 динара.

Народна радиност, фото: ТопПрес

Данко Петровић је пољопривредник из села Липовац, Ђурђевданске дане на Опленцу не пропушта. Каже, да је ова манифестација изузетно битна за мале произвођаче јер је то за њих још једна прилика да се представе.

„Моје породично пољопривредно газдинство бави се производњом воћа и грожђа и мањим делом  прерадом истог за своје потребе а делом и за тржиште. Наше пољопривредне  производе и прерађевине продајемо кући и на манифестацијама овог типа у Тополи и имамо намеру да то подигнемо на један виши ниво“, истиче Петровић.

Данко Петровић са својом супругом Данком, фото: ТопПрес

Његови претци су се такође бавили овим послом па је успех загарантован. Теже ка проширењу и унапређењу производње са циљем да се на тржишту појаве као регистровани произвођачи вина.

„Традиција бављења виноградарством као и  производње вина на нашем газдинству сеже деценијама уназад и вековима јер моји претци су били међу оснивачима венчачке виноградарске задруге 1903. године. Моја породица је у том периоду поседовала 3,5 хектара винограда сада смо на жалост само на 1,5 хе  али планирамо да проширимо засаде винове лозе. У том периоду имали смо подрум где се прерађивало вино, ми смо наставили производњу уз осавремењавање. Имамо палету  белих, розе, обојених вина издвојио бих Смедеревку, Италијански ризлинг,  Шардоне совињон. Радимо занимљиве комбинације розе вина са мускантним нотама, обојена вина попут Мерлоа, Вранац уз наш Прокупац стару сорту све признатију“, закључује Петровић.

ГЗС/ ТопПрес

Штанд Петровићи, фото: ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


topola oplenac djurdjevdan

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.324.283 посета
Тренутно на сајту: 467 посетилац(a)