Милан Плазинић има најбољу препеченицу у Србији 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Милан Плазинић има најбољу препеченицу у Србији
Trenutno na sajtu: 658       |       Podeli:
13.06.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Професор Факултета техничких наука у Чачку, др Милан Плазинић са катедре за електротехнику и електронику,
Првак Србије, професор др Милан Плазинић из Премеће код Чачка / Фото: РИНА

и посвећени воћар у родној Премећи под Јелицом, победник је смотре за најбољу шљивову препеченицу у Србији 2018. Ово такмичење већ осму годину заредом приређује Институт за воћарство у Чачку, прикупљајући и оцењујући победничке узорке са 11 регионалних смотри у току претходне године, оджаних широм наже државе, од Шапца до Сочанице.

На челу оцењивачке комисије, која је јуче почела оцењивање 51 узорка и рад завршила у касној вечери, био је професор Пољопривредног факултета у Земуну, др Нинослав Никићевић, водећи српски стручњак за ракије.

Секретаријат осме смотре са 51 узорком, Александра Корићанац, др Оливера Митровић, Мира Пајић

- Комисију чине деветорица зналаца за ову област, и мислим да тако поуздан састав не постоји нигде у Европи, чак ни у свету. Добили смо, под шифрама, узорке наших најбољих препеченица, јачине од 40 до 55 степени, и обично побеђује она која је одлежала најмање четири или пет година, јер без тога нема доброг букеа. И све више се тражи по сплавовима и кафићима. Очекујемо да се следеће године у такмичење укључе и узорци са смотри из Републике Српске, врло јаких, у Угљевику, Лакташима и Мркоњић граду – казао је професор Никићевић за РИНУ.

Чачански Институт је, као доказана научна установа, домаћин ове смотре а ту у истраживањима главно место припада др Бранку Поповићу, који нам вели:

Др Бранко Поповић на оцењивању

- Ово такмичење доказ је да је унапређен квалитет шљивових препеченица У Србији, и покушпај да нашој шљивовици удахнемо нови живот. Мислим да смо успели. У Србији нема бољих препеченица него на овој смотри, 20 поена нико никад није добио, али постоје ракије које се приближавају том апсолутном квалитету – рекао нам је др Поповић.

Иначе, победничка препеченица професора Милана Плазинића оцењена је са 18,79 поена, колико је добила и ракија другопласираног Мирка Шевића из Блазнаве код Тополе. Треће место деле деда и унука, Станимир Минић из Доње Трепче и Јована Новаковић из Чачка са 18,76. Четврта је Јелена Вићентијевић из Брђана (18,70). На деоби петог и шестог места јесу Драгица Тошић из Књажевца и „Тим” из Бајине Баште (18,68). На седмом и осмом месту су такође поравнати Илија Рудић из Борче и Милош и Вићентијевић из Брђана (18,63), девети је Драгослав Чиховић из Горње Трепче (18,59) а на деоби десетог и једанаестог места су Рада Димић из Баљевца и други узорак „Тим”-а из Бајине Баште (18,57).

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.065.646 посета
Тренутно на сајту: 659 посетилац(a)