У току утврђивање статуса борца или ратног војног инвалида 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
У току утврђивање статуса борца или ратног војног инвалида
Trenutno na sajtu: 587       |       Podeli:
01.03.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових
Илустрација, фото: ГЗС

породица ступио је на снагу 11. марта 2020. године и примењује се од 1. јануара 2021. године.

Утврђивање статуса борца или ратног војног инвалида је бесплатно и обавља се до 11. марта ове године, a да би се остварио статус неопходна је регистрација, каже за Глас западне Србије помоћник градоначелника за друштвене делатности Мирослав Петковић.

„Регистрацијом се добија легитимација борца, Борачка споменица и сва друга права која ће уписани учесници ратова имати по новом Закону о правима бораца”, каже Петковић и додаје да се захтев за утврђивање статуса борца и категоризацију преузима на писарници Градске управе (шалтер 10, 11, 12) и на сајту града.

Ево ко све испуњава услове за добијање статуса борца:

Према члану 7. закона држављанину Републике Србије утврђује се статус борца и разврстава се према времену и територији укупног војног ангажовања, у следеће категорије:

1) борац I категорије је борац са ангажовањем преко 200 дана, борац са ангажовањем најмање 60 дана на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија и борац коме је признато својство ратног војног инвалида без обзира на дужину његовог ангажовања;

2) борац II категорије је борац са ангажовањем од 46 до 200 дана;

3) борац III категорије је борац са ангажовањем до 45 дана.

Као време војног ангажовања сматра се и време које је борац провео на стационарном лечењу, као и време које је борац провео у заробљеништву.
Поступак за утврђивање статуса борца и разврставање бораца у категорије покреће се по захтеву странке.

Борцу старијем од 60 година који је материјално необезбеђен, по одређеним условима може се признати право на борачки додатак као вид материјалног обезбеђења.

Пострауматски стресни поремећај:

Захтев за признавање својства ратног војног инвалида по основу посттрауматског стресног поремећаја, може се поднети до 11. 03. 2021. године и то само лица која немају утврђен статус ратног војног инвалида, са медицинском документацијом која потиче из периода до ступања на снагу закона, односно пре 11. 03. 2020. године.

 


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak borac ratni vojni invalid status utvrdjivanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.396.871 посета
Тренутно на сајту: 587 посетилац(a)