Лазовић: Култура не може да буде подкусур за лични интерес 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Лазовић: Култура не може да буде подкусур за лични интерес
Trenutno na sajtu: 542       |       Podeli:
28.03.2018 | 0 коментар(а)



Ивањица - Фестивал „Нушићијада“, заштитни знак Ивањице и препознатљив бренд културно-туристичке понуде Србије, јуче је постао прљави полигон

оних којима је лична корист, самопромовисање и покушај политизације фестивала основни циљ а не његово унапређење и континуитет одржавања, наводи се у саопштењу председника општине Ивањица, Зорана Лазовића.

У саопштењу се даље наводи:

„Поводом саопштења УГ„КудеС“, јуче пласираног јавности, заправо се треба запитати ко тренутно чини ово удружење а самим тим и стоји иза јавно обелодањених неистина. У Организационом одбору Нушићијаде 2018, налази се пет особа које су претходних година обављале врло озбиљне задатке везане за организацију фестивала и наставиће то да чине убудуће. Већина их је због новонастале ситуације и начина функционисања УГ „КудеС“ напустила удружење, баш као што су пре пар година то учинили и његови оснивачи. Преузимањем челних позиција у УГ „КудеС“, интересна група људи потхрањена смерницама потписаним 2010. године између Општине Ивањица, Дома културе, ТО Ивањица и других учесника у организацији фестивала, злоупотребила је институцијалне партнере прескакања истих у самом систему организације Нушићијаде. Што је најбитније без консултација са осталим члановима удружења и генералним финасијером фестивала, Општином Ивањица, трошили су буџетски новац, тачније новац свих грађана Ивањице. Тачно је да је проблем настао када је општина Ивањица желела да изврши контролу утрошених средстава. Наиме извештај који је УГ „КудеЕС” у обавези да поднесе локалном парламенту, тачније његовим већницима и одборницима на расправу, није предат за 2017. годину, као што није урађена допуна извештаја за 2016. годину, затраженог због многобројних нејасноћа утврђених разматрањем истог.
Истина је да су проблеми настали када је Општина Ивањица почела да ради ревизију уговора, плаћања и токова новца опредељеног за организацију фестивала. Недопустиво је да се неком дозволи трошење средстава општинског буџета по систему „како хоће и коме хоће”, па ако је то контрола над Нушићијадом, онда смо је као одговорна власт, преузели. Сматрамо да је наша обавеза да бринемо о новцу грађана Ивањице, али и о расподели средстава које је за фестивал кроз конкурсно финансирање обезбеђен из ресорних министарстава, Европских институција и донатора.

Када је реч о самој обнови фестивала Нушићијада, на коју се позивају тренутни чланови УГ „КудеС“, чињеница је да иницијативе не би било без оснивача удружења који су у међувремену исто напустили, а до реализације не би дошло без потписа грађана Ивањице. Око 4.000 Ивањичана здушно је подржало обнову фестивала превасходно желећи да обогати културно-туристичку понуду варошице и врати Нушићијаду тамо где је она одувек припадала.
Од првог дана Општина Ивањица била је главни финансијер фестивала, уз комплетну логистичку подршку јавних предузећа и институција. Мора се напоменути да фестивал не припада ни УГ„КудеС”, ни Општини Ивањица, већ свим грађанима ове вароши, захваљујући којима је и обновљен.

Колико је садашњем руководству „КудеС”-а битан сам фестивал говори чињеница да су у Заводу за заштиту интелектуалне својине заштитили слоган „ВИЂЕН СИ ЗА ИВАЊИЦУ“, како би свака употреба овог слогана, наравно, била наплаћена од стране удружења.

О поверењу УГ„КудеС” у самој Ивањици, најбоље говори чињеница да су из године у годину имали све слабију финансијску подршку од стране привредника, из њима добро познатих разлога.
Поменуте опструкције у саопштењу УГ„КудеС” су уствари само контрола токова новца, валидности агенција преко којих су особе из врха „КУДЕС“-а пословале и плаћале услуге и обавезе за фестивал. Ако је опструкција ангажовање целе локалне самоуправе, МУП-а, Дома Здравља, ЕПС-а, ЈКП Ивањица, волонтера и свих људи добре воље који раде за нашу Нушићијаду, онда су у праву. Или је само дошло време да се изнесе истина о којој се ћутало и јавно каже да појединци (врх КудеС-а) у Ивањицу долазе непосредно пред Нушићијаду, односно пред плаћање активности које сами уговоре о трошку грађана Ивањице, а по завршетку се враћају у своје домове у Београд и наш град заборављају до формирања следећег буџета фестивала.

Тако да што се тиче „прогона и избацивања“ УГ„КудеС” из организације фестивала, свима који живе у Ивањици па и шире, јасно је да једини проблем потписницима саопштења представља чињеница да Општина Ивањица жели одговорно и законски да улаже новац грађана у организацију и унапређење фестивала. Циљ је да се Ивањичани који су иницирали обнову Нушићијаде активно укључе у њено креирање и одрживост како бисмо зајднички промовисали све потенцијале града у коме живимо.

Нушићијада, никоме не сме бити полигон за личну, политичку или неку другу врсту промоције, нити основни извор прихода. Покушај да неко од себе у јавности направи жртву и преко ноћи од директора, координатора или самопрокламованог менаџера Нушићијаде постане особа „избачена из фестивала” јасно говори о циљевима и намерама.
Док се УГ„КудеС” чуди, организатори Нушићијаде интезивно раде на припреми овогодишњег фестивала у коме ће уживати варошани као и драги гости, радо виђени у Ивањици.

Добро дошли на Нушићијаду ВИЂЕНИ СТЕ У ИВАЊИЦИ!”

Председник општине Ивањица Зоран Лазовић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.955.805 посета
Тренутно на сајту: 541 посетилац(a)