Хоћемо ли радити до смрти: У пензију идемо све касније 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Хоћемо ли радити до смрти: У пензију идемо све касније
Trenutno na sajtu: 452       |       Podeli:
13.10.2020 | 0 коментар(а)



Старосна граница за одлазак у пензију лагано расте и у Србији, и то је тренд, који ако већ није завршен, траје и у целом свету.

Наредне календарске године, даме у старосну пензију у нашој земљи могу са 63 године и два месеца живота, уместо 63 године колико је ове године потребно. Граница ће се померати у распону од два до шест месеци годишње све до 2032. и тада ће даме моћи да иду у пензију са 65 година старости. Дакле, две годне дуже него данас. Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.

С друге стране, мушкарци у старосну пензију и у наредној години иду по старом - са 65 година живота и 15 година стажа уписаног у радну књижицу. И за сада, за њих не постоје најаве о померању старосне границе.
У земљама у којима живи и по неколико стотина хиљада Срба, правила за пензионисање истовремено су далеко ригорознија.

У Немачкој се старосна граница за пензионисање такође постепено повећава и планирано је да достигне 67 година до 2031. године. У Хрватској је ове године старосна граница за пензију 65 за мушкарце, а за жене 62 године и шест месеци. Жене у Аустрији иду у пензију са 62, а мушкарци са 65 година.
И У Шведској се доста касније може пензионисати него у Србији. До 2036. број година који ће бити потребан за пензију износиће 67. Тренутно је за мушкарце ова граница 66 година, док је за жене 63 године.

ГЗС/Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


penzija starost granica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.888.314 посета
Тренутно на сајту: 452 посетилац(a)