Договорена измена два закона - држава ће сачињавати уџбенике за српски језик и књижевност, историју и географију 



 
Договорена измена два закона - држава ће сачињавати уџбенике за српски језик и књижевност, историју и географију
Trenutno na sajtu: 600       |       Podeli:
03.03.2021 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић објавио је да је са првим потпредседником Владе и министром просвете, науке и технолошког
Договорена измена два закона - држава ће сачињавати уџбенике за српски језик и књижевност, историју и географију, Фото: Илустрација, ГЗС

развоја Бранком Ружићем, данас договорио да министарство и Влада крену у измену два закона како би створили услове да држава сачини уџбенике за основну и средњу школу за српски језик и књижевност, историју и географију.
Вучић је на Инстаграм налогу "будуцностсрбијеав" навео да је имао важан разговор са Ружићем о, како је нагласио, "једној од најважнијих тема за нашу Србију".

"Србија је слободна и независна земља, и управо због тога, ови најзначајнији уџбеници морају да буду део српског издаваштва и посао од највишег јавног интереса. Живела Србија!", поручио је Вучић и објавио фотографије са састанка.
Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да је на данашњем састанку са председником Александром Вучићем разговарао о иницијативи председника да држава сачини уџбенике за очување националне историје и идентитета - за српски језик и књижевност, историју и географију.
У саопштењу, Ружић је навео да је дао налог да се формира радна група која ће реализовати иницијативу председника.
"Садржаји уџбеника за предмете који су важни за наш национални идентитет морају да буду пажљиво бирани. Најпре, требало би да изменимо Закон о уџбеницима, да позовемо ауторске тимове кроз јавни позив и формирамо тим који ће припремити и израдити уџбенике, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Завода за унапређивање образовања и васпитања", рекао је Ружић.

За тај процес, према његовим речима, био би задужен Завод за уџбенике, као једини државни издавач.

"На недавном састанку са представницима Завода за уџбенике разговарали смо о реорганизацији те установе и сматрам да би на овај начин Завод допринео додатном обезбеђивању квалитета уџбеника за нашу децу", изјавио је Ружић.

Он је истакао да ће ове недеље бити одржан први састанак те радне групе.

Ружић: Образовни систем није место преношења вируса

Образовни систем није место за трансмисију вируса корона, изјавио је данас министар просвете Србије Бранко Ружић, додајући да је свега око 0,5 одсто од укупног броја ученика заражено ковидом.

"Бројке нису алармантне и сви у Влади и грађани Србије требало би да буду задовољни преданошћу и наставног и ненаставног особља и одговорношћу коју деца показују. То је најбољи пример на који можемо да спречимо негативне ефекте корона вируса", рекао је Ружић за ТВ Пинк.
Он је навео да је заражено и око један одсто запослених у образовном систему.
Наводи и да, како се повећава број оболелих у општој популацији, тако долази до благог повећања броја заражених у образовном систему.
Ружић каже да онлајн настава није "баук", те да су деца дигитално писменија од старијих. Поручио је и да су родитељи у сваком тренутку били у могућности да изаберу како ће њихова деца да похађају наставу.
"Није ситуација таква да можемо свакоме да удовољимо, али се трудимо да васпитно-образовни процес траје", рекао је Ружић.
Одлагање пројекта државне матуре за 2023/24. годину треба да омогући да се сви факултети укључе, поручио је данас министар просвете Бранко Ружић.
Он је рекао да је у општем интересу да сви факултети буду укључени у тај пројека , те да не би требало да се догоди да неки кажу да то неће.
"Нама није интерес да неки факултет каже ’не, ми нећемо’. Боље рећи како ствари стоје, а не да кажемо да ће (државна матура) бити 2022, а онда дођемо у ситуацију да ништа није спремно", истакао је Ружић.
Навео је да је "пилотирање" мале матуре рађено пет или шест пута, те додао да је некад потребно више пута тестирати, како би на крају то било и примењено.

 

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VUCIC RUZIC SKOLA UZBENICI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.154.343 посета
Тренутно на сајту: 601 посетилац(a)