Љајић: Нема несташица, ове недеље све апотеке добијају маске 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Љајић: Нема несташица, ове недеље све апотеке добијају маске
Trenutno na sajtu: 585       |       Podeli:
24.03.2020 | 0 коментар(а)



Министар трговине Расим Љајић казао је да ће ове недеље апотеке добити заштитне маске,

као и да нема никаквих несташица основних намирница.

Љајић је, за РТС, нагласио да заштитне маске нису најтраженија роба само у Србији већ и у свету, наводећи да је цена маске у САД са почетних 60 центи скочила на 7 долара.

Објаснио је да је на глобалном нивоу настао проблем, јер су фабрике у Кини стале са производњом када је почела пандемија и тек поново почињу да их праве.

Турска, која је други светски произвођач, према његовим речима, зауставила је извоз док не задовољни домаћу потражњу.

„Очекујемо ове недеље из Кине нову испоруку од 10 милиона маски. Добра вест је и што су домаћи произвиђачи кренули са производњом. Очекујем ове недеље испоруку из Кине у апотекама и то неће бити једине испоруке. Очекујемо и комерционалне испоруке из Кине", објаснио је Љајић.

Када је реч о јужном воћу казао је да ће сигурно долазити до успореног снабдевања и можда и повећања цене због тражње, али и цене транспорта.

„Путнички саобраћај је обустављен, али не и транспорт робе", додао је он.                                               

Упитан да ли постоји несташица кафе на светском нивоу, како неки медији пишу, Љајић је казао да верује а је исто објашњење и за кафу.

Казао је да му нико из трговинских ланаца није указао на несташицу кафе нити да би могао да буде проблем у будућности.

„Не очекујем несташицу, али очекујем да ће доћи до навале на кафу након вашег питања, јер је важније питање да ли неће бити кафе, од мог одговора да нема проблема", додао је Љајић.

На констатацију да је амерички председник Доналд Трамп потписао закон о забрани гомилања основних животних намирница и да ли постоји могућност да се то учини и код нас, Љајић је рекао да није размишљано о томе, али да је донет читав низ мера.

„Свет доноси ванредне мере И сва правила су порушена. Ми имамо на располагању одредбу која нам даје право на ограничење. Међутим трговци су сами ограничили куповину на огромне количине, али је та мера у суштини непримењива, јер не може касирка да се избори са неким ко купује 10 килограма брашна, а дозвољено је у продавници само шест килограма. Имамо довољно робе и нема потребе да се ограничава куповина", нагласио је он.

Упитан за несташицу црног и белог лука Љајић је рекао да је он јуче тражио першун у својој пиљари и није га нашао, па не може да каже да постоји несташица першуна.

„Не може се ни у најбољим условима наћи све у свим продавницама. Основне животне намирнице можете пронаћи у свакој општини. Ако тражимо шта нема, наћићу 50 продавница где не можете наћи одређени производ. Апелујем да је ово ванредна ситуација и да морамо бити стрпљиви", поручио је он.

Што се тиче вести о заплени медицинске опреме намењене Италији од стране Пољске и Чешке Љајић је казао да је видео ту вест, али да му она делује сувише надреално.

„Транспорт робе иде, али доста успорено. Труде се све земље да омогуће лакши пролаз камиона", додао је он.

Што се туризма тиче указао је да је председник Србије најавио пакет економских мера, а део ће се односити управо и на овај сектор који је један од највише погођених.

Подсетио је да постоје већ мере које помажу привреди, као што је мораторијум на отплату кредита, те је изразио уверење да ће бити на располагању средства Фонда за развој.

„За десетак дана оцекујем други пакет мера који је неопходан привреди да би преживела. И друге земље у ходу усвајају такве мере", рекао је Љајић.

Упитан за продавнице за пензионере казао је да је сигуран да ће продавнице бити отворене у истом периоду и у наредном периоду.

ГЗС/Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


RASIM LJAJIC APOTEKE MASKE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.212.122 посета
Тренутно на сајту: 586 посетилац(a)