Огласио се Независни синдикат радника АД „ФРА“ 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Огласио се Независни синдикат радника АД „ФРА“
Trenutno na sajtu: 458       |       Podeli:
04.06.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Независни синдикат радника АД „ФРА“ огласио се саопштењем везано за новонасталу ситуацију у овој чачанској фабрици. Овај репрезентативни

синдикат има највише чланова запослених у Акционарском друштву Фабрика резног алата, од којих су заступљени 15 дипломираних инжињера, врхунских мајстора свих профила као и новопримљених млађих запослених са изузетном обученошћу, броји близу 100 чланова од укупно 560 запослених радника при чему 300 запослених нису чланови ниједног синдиката тако да на остале синдикалне организације остаје 160 чланова, наводи се у саопштењу које преносимо у целости:

„Независни синдикат радника АД „ФРА“ са тих позиција, као највећи репрезентативни синдикат, издаје ово саопштење за јавност, а поводом најновијих догађања око погона „Елди“.

Да би се разумео овај проблем морамо се вратити у 2004 и 2005 годину када је започет проблем Акционарског друштва Фабрика резног алата о чему су медији у Чачку већ писали у том периоду.
Верујемо да је истина само једна.
Тих година извршена је продаја у бесцење имовине предузећа, као што су „Локација 2“ и погон у Новом Пазару
Истих година извршена је и уплата депозита од стране предузећа „Савремена амбалажа“ за куповину погона „Елди“. Одлуком Управног одбора предузећа одустало се од наведене продаје, а депоновани новац није враћен „Савременој амбалажи“ већ је исти потрошен због чега је и вођен судски поступак који је резултирао правоснажном и извршном судском пресудом због чега се сада води поступак извршења.
Независни синдикат радника АД „ФРА“ се неће бавити преиспитивањем правоснажних и извршних судских одлука јер проблем није у погону „Елди“.
Садашње руководство је имало могућности да тај дуг врати и избегне судски спор.

За све то постоје и материјални докази, а за садашње стање су томе „кумовали“ како органи предузећа, чланови Комисије за продају као и представници Самосталног синдиката а и представници садашњег Индустријског синдиката који је сада постао ријалити шоу “ПАРОВИ“ синдикат јер је од 2004. године до данас променио 3 пута свој назив, вероватно да би прикрио своје учешће у овим радњама, а на штету садашњих и бивших запослених.

Садашњи „самозвани“ генерални директор као и неки „самозвани“ директори, који су тада били чланови Управног одбора и Комисије за продају, од продате имовине у бесцење нису ни динара одвојили да би се уплатио неповезани радни стаж запосленима од 2004 до 2009 године него је то учинила Република Србија на основицу минималне зараде, а од 2009 до данас није уплаћен ни динар на име радног стажа.

Тиме су оштећени не само буџет Републике Србије и Фонд ПИО него и права запослених из обавезног пензијског и социјалног осигурања за око 300 до 500 милиона динара, а запослени практично раде у сивој економији.

У том периоду од 2003 до 2006 године све активности око заштите акционара предузећа водио је Иницијативни одбор, а Независни синдикат радника АД „ФРА“ је уназад на свим састанцима колегијума оштро критиковао рад руководства и предлагао мере за излазак из кризе. Једна од мера коју је наш Синдикат предложио, о чему постоје материјални докази, је и да се предузеће повеже са наменском индустријом, али руководству то очигледно није одговарало тако да је тај предлог, за кога сматрамо да је био добар, одбачен и од тога нема ништа из разлога што је „самозвано“ руководство обманјовало како представнике Министарства привреде тако и директоре предузећа одбрамбене индустрије на састанцима које су одржали.

За сво ово време, уназад неколико година, „самозвано“ руководство је исказало енормни непотизам приликом запошљавања двочланих, трочланих до петочланих породица. Чак су толико отишли у свом непотизму да су запошљавали своје пријатељице у позним годинама, на добрим радним местима, без квалификација. Пријатељице су затим доводиле своје кћерке, синове и снахе које у предузећу добијају позамашну зараду, за прилике које владају у АД „ФРА“, а не виде се на радним местима у процесу производње већ по ћошковима и сличним буџацима.
И то је „слика“ рада садашњег „самозваног“ руководства у њихових претходних 2 мандата.

У вези погона „Елди“, неке опозиционе одборничке групе су стале у заштиту имовине тог дела предузећа очигледно изманипулисане и незнањем олако приступиле том проблему вероватно за дневну политичку употребу.

Њима поручујемо да дипл. инг и јавним предузећима иде у пензију са 50.000,00 динара пензије и добром отпремнином, а исти такав дипл. инг. у АД „ФРА“ иде у исту са 20.000,00 динара а врхунски мајстор са 15.000,00 динара.

Није проблем „Елди“ који се може лако изместити у друге делове предузећа без прекида процеса рада, јер се тиме „проблемом“ само замајавају запослени и јавност, поготово ако се има у виду да је прошле године био покушај продаје „Локације 2“ и њено уступање „Атеник комерцу“.

Проблем је и шири јер сумњамо да ће се, преко папира, дислоцирати магацин „Спиралне бургије“ чија је вредност око 10.000.000,00 Евра, а да ће средства, такође преко тих папира, отићи у приватне руке, а не за уплату неопходних доприноса за запослене.

На крају, иако није тема, указујемо због запослених, да Решење основног суда у Чачку И.бр.994/15 као и многа друга решења су у току извршења, која још нису спроведена као и многе пресуде осталих запослених, а поводом тужби због неуплаћеног доприноса, а које се воде при Основном суду у Чачку.

Мишљења смо да „самозвано“ руководство заједно са својим пионима и послушницима других синдиката увелико галопирају ка неминованом стечају због чега ћемо бити принуђени, као Синдикат, да поднесемо кривичне пријаве надлежним тужилаштвима против одговорних лица тако да је боље да се „самозвано“ руководство само склони, а Синдикат ће у сваком случају остварити права запослених”, каже се у саопштењу Независног синдиката радника АД „ФРА“.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.762.616 посета
Тренутно на сајту: 459 посетилац(a)