Прва Еко задруга у Коштунићима: Почиње узгој конопље и органске хране 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Прва Еко задруга у Коштунићима: Почиње узгој конопље и органске хране
Trenutno na sajtu: 715       |       Podeli:
08.10.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - У Коштунићима на падинама Сувобора, основана је прва Еко задруга
Основана прва Еко задруга у Србији, Фото: РИНА

“Српски домаћини” која ће се бавити производњом органске хране.

Председник задруге Милорад Томовић казао је да ће организована производња кренути на пролеће и да до тада очекује да ће се број задругара увећати.

“За сада је учешће узело десетак мештана, али верујем да ће нам се придружити и мештани околних села, јер задруга је оформљена да се пољопривредници овог краја економски оснаже, а најсигурнији пут јесте управо преко задруге”, истакао је Томовић.

Он је казао да ће свака кућа у овом селу имати прилику да по један њен члан буде преставник у задрузи Српских домаћина.

Председник Еко задруге, Милорад Томовић, Фото: РИНА

Према његовим речима задруга ће се бавити производњом органске хране и производа које свако сеоско домаћинство већ прави, а то су џемови, сокови, ајвар, сир и кајмак, а оно што је ново, јесте узгој лековитог биља и конопље која ће се користити у медицинске сврхе.

Један од оснивача еко задруге, Јован Чековић, истиче да су Коштунићи проглашени првим еколошким селом у Србији, да земљиште није загађено пестицидима, било је логично да треба да се крене у производњу органске хране.

Он је истакао да је органска храна веома тражена свуда у свету и да већ сада имају пуно позива од људи из Америке и Велике Британије који су пореклом из ових крајева, који су спремни да улажу у производњу органске хране.

Чековић је нагласио да је председник Александар Вучић приликом доласка у Прањане поводом обележавања јубилеја мисије Халијард, казао да ће помоћи да се ово еколошко село обнови онако какао је то некада започето.

“Верујем да ћемо ми у Коштунићима бити еколошка база за почетак производње праве органске хране за цео свет”, казао је Чековић.

Јован Чековић, један од оснивача Еко задруге "Српски домаћини", Фото: РИНА

Према његовим речима Коштунићи су просторно највеће село на територији општине Горњи Милановац, и имају значајне могућности и за развој еко сточарства.

“Тренутно заграђујемо нешто више од 100 хектара, где ћемо на пролеће убацити око стотину мушких телади коју ћемо ухранити по еколошким принципима и на јесен продати. Такође у плану је и производња еко меда који је изузетно тражен на америчком тржишту”, закључио је Чековић.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gornji milanovac kostunici eko zadruga

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.180.019 посета
Тренутно на сајту: 716 посетилац(a)