Мајдан полудрагог камена у селу Рупељево код Пожеге: Без калцита нема злакуске грнчарије 



 
Мајдан полудрагог камена у селу Рупељево код Пожеге: Без калцита нема злакуске грнчарије
04.01.2021 10:05 | 0 коментар(а)



Пожега - Да би грнчарија из Злакусе била толико посебна и препозната широм света, пресудни
Грначари откупили мајдан калцита у Рупељеву, фото: РИНА

су њен квалитет и ручни рад искусних мајстора, код којих је прављење посуђа породична традиција. Ипак, један од најважнијих елемената јесте материјал од ког се прави, а у питању су глина из села Врањани и камен калцит из Рупељева. Знајући колико је важан добар материјал, грнчари су откупили мајдан овог полудрагог камена и заједнички га користе, преноси агенција РИНА.

Светлуцави камен даје посуђу чврстину и отпорност, фото: РИНА

"То је село око десетак километара удаљено од Злакусе. Ту се већ деценијама иде по калцит, светлуцави полудраги камен. Може бити безбојан, жућкаст, црвенкаст, зависи од поднебља у ком се налази. Вади се из каменолома, а како би га ми грнчари могли користити он се меље, а потом просејава и затим меша са глином", каже за РИНУ грначар Драгослав Никитовић из Злакусе.

Драгослав Никитовић, фото: РИНА

Крупнија гранулација самлевеног камена користи се за земљано посуђе са дебљим зидовима, док се финија гранулација користи за израду земљаног посуђа са тањим зидовима. Калцит се меша са глином у односу 50% према 50%, а за неке производе који захтевају додатну чврстину и 60% према 40% у корист калцита.

"Тај састав ова два природна материјала чини злакушку грнчарију посебном. У смешу од које се израђује грнчарија не додају се никакве хемикалије. То благо из дубине земље нашем посуђу даје посебну чврстину, трајност и квалитет. Само захваљујући калциту може се пећи на високим температурама, а укус хране припремљене у земљаном посуђу не може се поредити ни са једним другим", рекао је овај грнчар.

Смеша глине и калцита се за разлику од чисте глине не може изливати у калупима индустријским поступком већ се свака посуда мора ручно обликовати. А Драгослав се осим посуђа опробао и у прављењу амфора, скоро исте онакве какве су некада давно користили стари Грци и Римљани, за пренос уља, вина и житарица.

Полудраги камен - калцит, фото: РИНА

"За једну амфору ми треба три пута по пола сата. Прво изградим средину, затим ручке, а онда се гради то њихово специфично шиљато дно. Онда следи сушење које траје око 15 дана и то на промаји без сунца. Кад се тај процес заврши, амфоре се пеку у специјалним пећима за керамику, око десет сати. Тек онда су оне спремне за продају. Сваки занатлија има неки свој начин и зато никад нећете видети два потпуно иста производа од различитих мајстора. Поруџбина има доста, а један Црногорац је своју амфору чак ставио и у море да добије ту неку посебну ноту", рекао је Никитовић.

 

РИНА / ГЗС









Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


POZEGA RUPELJEVO KALCIT MAJDAN ZLAKUSA GRNCARIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 









 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 110.264.879 посета
Тренутно на сајту: 197 посетилац(a)