Ђоковић: Превентивним мерама на чишћењу река и канала избегнута катастрофа из 2014. 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ђоковић: Превентивним мерама на чишћењу река и канала избегнута катастрофа из 2014.
Trenutno na sajtu: 628       |       Podeli:
05.06.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Најновије обилне падавине изазвале су одређене проблеме на водотоковима другог реда али су јединице



Цивилне заштите сталним активностима на чишћењу и уређењу корита на неки начин предупредиле катастрофу коју смо имали 2014. године, казала је помоћница градоначелника за екологију Мирјана Ђоковић.

Она је за јутарњи програм ТВ Пинк истакла да је Ситуациони центар у протеклом периоду примио око 40 пријава, које су углавном везане за плављење пољопривредног земљишта, као и да није било много грађевинских оштећења у домаћинствима.

“У ужем градском језгру било је изливања у подрумске просторије а разлози за то су углавном то што се свашта убацује у канализациони систем”, рекла је Ђоковић.

Он а је истакла да је град Чачак приступио изради пројектне документације за изградњу постројења за отпадне воде и да је у току снимање хидраната и места где се налазе црпне станице.

“Добијањем фабрике за отпадне воде решићемо и санирати многе проблеме које смо имали до сада. По питању заштите животне средине Чачак ради још један важан пројекат а то је рекултивација и санација несанитарне депоније Прелићи и бићемо вероватно прва локална самоуправа у Србији која се бави тим проблемом. Рекултивација је започета у првој зони на површини од шест хектара а пратимо конкурс Зеленог фонда за који имамо идејни пројекат како би рекултивисали и другу зону на депонији Прелићи”, нагласила је Ђоковић.

Помоћница градоначелника је рекал да град може много тога да уради али и да грађани морају да буду врло савесни и одговорни и да чисте канале испред својих домаћинстава, као и да не да не убацују комунални отпад у њих.

Што се тиче ЈКП “Комуналац” Ђоковић каже да је много урађено и да су у претходне три године саграђена 24 рециклажна дворишта на територији града што говори да је започет систем примарне селекције и на сеоском подручју.

“Што се тиче градског подручја тај проценат је око 65 посто, с обзиром да смо највећи оснивачи регионалне депоније Дубоко са 27 посто учешћа, даје нам за право да будемо први у округу и пример другима како треба радити”, мишљења је Ђоковић.

Она је казала да је у последњих пет година, из буџетског фонда за заштиту животне средине, издвојено око 20 процената за едукацију како најмлађих у предшколским установама, школама али и на факултетима који егзистирају у граду Чачку.

“Изузетна сарадња је и са невладиним сектором, ове године је из буџетског фонда опредељено 1, 5 милиона динара за њихове пројекте. Само заједничким снагама можемо да направимо резултат, ако будемо сви ангажовани и свесни да морамо да штитимо наше окружење”, поручила је помоћница градоначелника.

Ђоковић је истакла да што се тиче језера у Међувршју, велике падавине увек доведу до ситуације да се на површини језера нађе огроман број пластичних боца а додатни проблем је и то што суседна општина Пожега нема регулисану депонију.

“Ми смо финансирали и купили катамаран који треба да купи и чисти пластични отпад, али је немогуће очистити све, с обзиром на количину пластике која пристиже реком Западном Моравом до језера Међувршје. Тренутно смо у фази израде пројектног задатка за пројекат који ће финансирати мађарска влада, верујем да ће након тога уследити израда идејног пројекта за решавање овог проблема”, закључила је она.

Према њеним речима Чачак је претходне и ове године од ресорног министарства добио значајна средства по питању заштите животне средине.

Прилог је емитован у јутарњем програму ТВ Пинк

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak mirjana djokovic ciscenje reka preventivne mere

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.400.221 посета
Тренутно на сајту: 629 посетилац(a)