Ар у Краљеву 100, а у Чачку 220 евра: Земља на рути моравског коридора различитих цена, власници незадовољни 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Ар у Краљеву 100, а у Чачку 220 евра: Земља на рути моравског коридора различитих цена, власници незадовољни
Trenutno na sajtu: 346       |       Podeli:
01.02.2020 | 0 коментар(а)



Власници парцела на територији Краљева, преко којих ће проћи моравски коридор, незадовољни

су ценом квадрата која им је понуђена. Сматрају да су оштећени, јер иста та земља, која се углавном налази поред Западне Мораве, на подручју Чачка и Крушевца вреди дупло више.

Како кажу, разлог је процена Пореске управе, која је у ова три града користила три потпуно различите методе процене вредности земљишта. Док је Пореска управа на територији Крушевца одредила јединствену цену квадрата од 200 динара, а у Чачку процењивано на основу класе земље, у Краљеву је вредност земљишта одређивана на основу купопродајних уговора. Зато власници парцела у Краљеву сматрају да су оштећени.

Срђан Митровић из села Цветке код Краљева испричао је да земља коју је пре пет година купио сада вреди мање. Он каже да је цена ара више него упола мања него у суседним градовима, а при том остаје без скоро хектара земље од које живи, јер се бави сточарством.

- Мала је цена. Понуђено је 100 динара за квадратни метар, односно 10.000 динара по ару. То је веома мало у односу на цену у другим градовима. Рецимо, Крушевац и Чачак су понудили по 20.000 динара за ар. Ауто-пут Прељина-Појате је исти и у Чачку и у Краљеву - каже Митровић.

 

Различите методе процене земље које је спровела Пореска управа довеле су до тога да земља идентичног квалитета у једном селу кошта 220 евра по ару, а у суседном око 40 евра.

- Реч је о дискриминацији. Јер се ради о суседним општинама и градовима. Како је могуће да Чачак плати до 220 евра, а да онда Краљево плати 42 и 85 евра по ару. А већ суседни Крушевац издвоји од 170 до 200 евра. Изостала је реакција Градске управе и челника у Краљеву. Нико се није побунио и ја се надам да ови људи неће потписати споразуме - каже Иван Матовић, одборник Удружења староседелаца Краљева.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже да се нада да ће се пронаћи најбоље решење, да према њеном мишљењу овакве ситуације рађају пуно судских процеса, и да то онда одуговлачи пројекат.

 Информисани смо да постоје разлике у износима, не само на тој деоници, већ и на другим. Поменули сте Крушевац, Краљево… Колико смо информисани, Пореска управа то ради на основу свог подзаконског акта. Значи, не ради напамет, већ имају одређено упутство, на основу којег се даље врше процене - рекла је Михајловићева.

Како смо сазнали, око 90 одсто власника парцела на територији Краљева не желели да прода земљу по цени од 100 динара за квадратни метар. Односно, нико од власника земље која се обрађује не жели да пристане на овакву понуду државе.

Ауто-пут од Прељине до Појата

Иначе, Моравски коридор простираће се од Прељине до Појата и требало би да буде изграђен до 2022. године. Повезаће коридоре 10 и 11 и све веће градове централне Србије између Појата и Чачка - Крушевац, Краљево, Трстеник, Врњачку Бању. Моравски коридор биће дугачак 112 километара, а према најавама Министарства за саобраћај, грађани овог дела Србије би поред пута требало да добију и нова индустријска постројења. На подручју ауто-пута Е-761 од Појата до Прељине планиране су индустријске зоне, као и индустријски паркови у Краљеву, Крушевцу, Чачку, Трстенику, Варварину и Ћићевцу.

 

ГЗС/Блиц

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Ar kraljevo cacak auto put

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.159.270 посета
Тренутно на сајту: 346 посетилац(a)