Борисављевић у Дневнику западне Србије: Постигнут договор са државом око земљишта са леве стране обале Мораве 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Борисављевић у Дневнику западне Србије: Постигнут договор са државом око земљишта са леве стране обале Мораве
Trenutno na sajtu: 611       |       Podeli:
18.09.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - На састанку градоначелника Чачка Милуна Тодоровића и његових сарадника са директором „Коридора Србије” Александром Антићем
Борисављевић у Дневнику западне Србије: Постигнут договор са државом око земљишта са леве стране обале Мораве , Фото: ГЗС

пронађено је решење прихватљиво за све стране које учествују у пројекту на изградњи Моравског коридора. Размотрени су захтеви грађана који су власници пољопривредног земљишта које је предмет експропријације и донета је одлука да се укидају сва планирана одлагалишта материјала у укупној површини од 121 хектар. На овај начин биће сачувано 37 хектара плодних ораница на територији града Чачка дуж Моравског коридора.
Међутим читав овај поступак нашао се на мети појединаца који себе представљају „заштитницима грађана” који су преко друштвених мрежа покушали да исполитизују захтеве мештана ових села. Тим поводом огласио се и председник МЗ Балуге Љубићске Славко Борисављевић који је гостовао у Дневнику западне Србијe.
Циљ састанка је био да се размотре захтеви грађана који су власници пољопривредног земљишта које је предмет експропријације на траси „Сектор 3 – Прељина - Адрани“, у месним заједницама Прељина, Коњевићи, Љубићка Балуга, Станчићи, Мојсиње, Доња Горевница, Мрчајевци и Катрга.
На састанку је након увида у документацију али и на основу притужби мештана ових села, донета одлука да се укидају сва планирана одлагалишта материјала у укупној површини од 121 хектар . Ова одлагалишта ће бити дислоцирана у простор између регулисаног корита Западне Мораве и ауто – пута, а пре свега у неприступачан и девастиран појас између старог и новог корита Мораве. На новим локацијама земљиште је значајно лошијег квалитета, а укупна површина новопланираних одлагалишта материјала износиће 84 хектара. На овај начин je сачувано 37 хектара плодних ораница на територији града Чачка дуж Моравског коридора, рекао је Борисављевић.
На овај начин грађани остају власници својих парела ,а у кориту реке Мораве, земљиште које није за оранице биће искоришћени за депоновање и то једно од најбољих решења. Са једне стране, неко неће дати земљи ни за какве паре, док би други земљу продали.
Ситуација је донекле решена јер грађани су добили решења за позајмиште материјала и породицама се узима по четири хектара земље . Пореска управа и Коридори одредили су цену 150 евра по ару, многи нису заинтересовани да продају земљу,а свако ће морати писмени да се изјасни да ли је за продају земље или не. Сигуран сам да ће проблема бити, али сам уверен да ће се наћи неко решење, рекао је Борисављевић и осврнуо се на протест грађана који су како каже изманипулисани јер су неки њихово незадовољство исполитизовали.
" Грађани су са разлогом протествовали јер нису знали како и на који начин им се узима земља ,а након скупа, на фејсбук страници избачен је статус човека који је некада био одборник Двери и који уопште нема везе са експрпопријацијом земљишта, да се види да је био присутан. То је све урађено у кухињи једног човека који је направио групу и позивао грађане да дођу на протест злоупотребљујући њихову рањивост . На друштвеној мрежи је написао како је победио СНС у Чачку ...Какве то везе има са експропријацијом земљишта. Грађани су злоупотребљени и ја им поручујуем да нас градоначелник неће пустити низ воду већ се борити да нађемо најбољи начин да решимо проблеме, додао је Борисављевић гостујући у Дневнику западне Србије.

 

 

 

ГЗС 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DNEVNIK BORISAVLJEVIC PREDSEDNIK SELA OBALA MORAVE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.182.652 посета
Тренутно на сајту: 612 посетилац(a)