Нема више дуплих продаја станова, нотари увели ред у трговину некретнинама 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Нема више дуплих продаја станова, нотари увели ред у трговину некретнинама
Trenutno na sajtu: 392       |       Podeli:
15.02.2020 | 0 коментар(а)



У Србији више нема дуплих продаја станова и других некретнина, чуло се на представљању
Илустрација, фото: ГЗС

годишњег извештаја о раду нотара.

"Захваљујући раду јавних бележника избегнуте су дупле продаје и знатно је смањен број судских поступака везаних за уговорне односе", рекао је Србислав Цвејић, председник Јавнобележничке коморе Србије.

Додао је и да су његове колеге у 2019. издале више од 250.000 јавнобележничких исправа, у форми записа и солемнизације. То подразумева састављање, проверу и потврђивање уговора о промету некретнина и о доживотном издржавању, као и других уговора везаних за имовинске односе.

"Тај број значајан је не само као статистички податак, већ и као показатељ у којој мери је јавно бележништво у Србији допринело повећању правне сигурности у промету непокретности", оценио је Цвејић.

За пет година, колико постоје, бележници су урадили више од осам милиона правних послова за које су надлежни, међу којима је већина јавнобележничких овера - око седам милиона. Велики успех, по њему, јесте и то што су лане обавили чак 367.121 бесплатну оверу докумената, чиме су растеретили рад државних органа, посебно у периодима уписа у средње школе и факултете. Током јуна и јула је обављено више од 122.000 бесплатних овера, док је у преосталих 10 месеци урађено 245.000.

Цвејић је посебно истакао ефикасан рад када су у питању оставине, које су сада далеко брже. Жалбе су изјављене на само 0,4 одсто оставинских решења. Прецизније, вођено је 173.000 поступака, а у само 178 странке нису биле задовољне.

Он додаје да је приоритет ширење мреже бележника и да се на два-три месеца расписује конкурс. Али, мало је заинтересованих. Наиме, у 10 општина уопште не постоје нотарске канцеларије, јер бележници немају толики обим посла да би покрили све дажбине. Тамо њихове послове и даље обавља суд, који то чини далеко спорије. У појединим срединама, где људи немају новца и промет некретнина је замро, нотари су чак затворили већ отворене канцеларије, јер нису могли да зараде ни за просечну плату.

Недостаје нотара

У Србији тренутно ради 197 јавнобележничких канцеларија, иако је планиран број 370. У њима, поред нотара, ради и око 1.200 јавнобележничких помоћника, приправника и административног особља.

 

Новости, В. Црњански Спасојевић / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


stanovi prodaja nekretnina zakon notari

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.869.345 посета
Тренутно на сајту: 393 посетилац(a)