Европски јелен се вратио „својој кући” у студеничком крају 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Европски јелен се вратио „својој кући” у студеничком крају
Trenutno na sajtu: 359       |       Podeli:
31.01.2020 | 1 коментар(а)



Краљево - Да је јелен у давна времена обитавао у студеничком крају,

и то баш врста ове племените дивљачи која је много касније добила назив „европски”, постоје записи у манастиру Студеници. Како је описао Свети Сава у Житију Светог Симеона, задужбина Немањића је саграђена у пустом пределу „који беше ловиште зверова”. Записано је такође да је у том месту било мноштво медведа, дивљих свиња, jеленске и друге дивљачи.

„Oвај наш свети манастир, као што знате, било је ово место као пусто ловиште зверова. Када је дошао у лов господин наш и самодржац Стефан Немања,који је царевао свом српском земљом,и кад је он ловио овде, изволи му да овде у овом пустом месту,сагради овај манастир на покој и умножење чина усамљеника”, записао је најмлађи и најславнији Стефанов син Сава.

Према речима Уроша Ђоковића, председника Ловачког удружења „Краљево” ово је био главни мотив краљевачког удружења  да ових дана студеничко ловиште обогати  са 28 јединки европског јелена.

„Вратили смо ову врсту племените дивљачи  ’својој кући’. У савремено узгајалиште у месту Поноре, које се простире на 5,3 хектара, унели смо шест јелена, осам телади и 14 кошута. Колико ћемо имати успеха у овом пројекту и којим темпом ће се увећавати њихов број понајвише зависи од ловаца и свих људи у студеничком крају. Зато одржавамо састанке са члановима тамошњих ловачких секција да едукујемо ловце и укажемо на значај опстанка и повећања броја јеленске и срнеће дивљачи, не само у студеничком крају него и ширем подручју.Ја верујем да ћемо у томе успети и да ћемо у догледно време имати још једно богато ловиште као што је оно на Фрушкој гори”, казује Ђоковић.

С обзиром на стратешки значај европског јелена,овај пројекат подржала је Управа за шуме Министарства пољопривреде,шумарства и водопривреде преко Фонда за унапређење ловства у Републици Србији.

 

ГЗС/Миланко Даниловић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Evropski Jeleni Stuidenicki kraj Uros Djokovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • )ja(

    Eh,dobro je da su tamo.U Mr.......ma i okolnim selima nebi imali nikakve sanse.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.812.015 посета
    Тренутно на сајту: 360 посетилац(a)