Cаобраћајцима из Чачка укинута пресуда од 183 месеца робије 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Cаобраћајцима из Чачка укинута пресуда од 183 месеца робије
Trenutno na sajtu: 712       |       Podeli:
27.08.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Апелациони суд у Крагујевцу укинуо је пресуду Вишег суда у Чачку од 10. априла прошле године
Фото: РИНА

којом је 13 саобраћајних полицајаца чачанске станице ПУ кажњено на укупно 183 месеца робије због злоупотребе службеног положаја или примања мита, а неки због оба дела. Предмет је враћен првостепеном суду на поновно суђење.

На прву пресуду жалили су се и јавни тужилац и адвокати оптужених саобраћајаца. Тужилац је у жалби навео да је наредба за тајно праћење и снимање саобраћајаца издата 24. фебруара 2016. само према четворици полицајаца, али да се из тајних снимака види да су још четворица од 28. фебруара до 27. марта починила поменута кривична дела, иако нису били обухваћени наредбом о снимању и праћењу судије за претходни поступак Вишег суда у Чачку.

Тужилац тврди да се такав материјал може користити у поступку и против друге четворице, по Законику о кривичном поступку (за дела из члана 162), док је првостепени суд одбацио те доказе.

 

Архивске слике хапшења бивших полицајаца, Фото: РИНА

Апелациони јавни тужилац у Крагујевцу у свом поднеску тражио је да другостепени суд у том граду пресуду чачанског преиначи тако што ће окривљенима изрећи казне затвора у дужем временском трајању, као и меру безбедности забране вршења

полицијског позива у дужем року од досуђеног.

Са друге стране, у жалбама бранилаца наводи се да је осамнаесторо сведока који су саобраћајцима дали новац на име опроштеног саобраћајног прекршаја, у исказима навело да су они паре дали самоиницијативно, као част, након што су им од стране полицајаца враћена документа, па самим тим нема ни захтевања поклона од стране окривљених.

Иначе, првостепени суд утврдио је да су да су саобраћајци од 27. фебруара до 25. маја 2016. годинe на подручју Ибарске магистрале и правцем Угриновци – Прељина – Катрга и Прељина – Овчар Бања од више учесника у саобраћају примили новац како их не би казнили за прекршаје. Више тужилаштво је у доказима приложило и записе начињене камером, из којих се види да полицајци узимају паре, деле међу собом на крају смене коментаришући, на пример, да је пазар био „92 евра и 30 хиљада динара”, и стављају у џеп. То је забележила камера унутрашње контроле МУП – а, коју су инспектори полиције неопажено поставили у патролна кола својих колега и снимали их месецима.

Пресуда Вишег суда у Чачку креће од четири до 29 месеци затвора, а седморица осуђених, уколико буде иста, робију би издржавали у кућама, под мером електронског надзора. Иначе, крајем 2016, под истом сумњом да су узимали новац од возача, било је ухапшено чак 33 полицајца, или трећина те полицијске станице у Чачку. Ускоро се очекује и прва пресуда за другу половину оптужених, којима суди друго веће Вишег суда у овом граду.

Од окривљених је, у првостепеној пресуди, одузета имовинска корист од укупно 21.000 динара и изречена им је мера забране вршења полицијског позива у трајању од једне године, али тако што се време проведено на издржавању казне не би рачунало у то.

 

РИНА/ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Saobracajcima iz cacka ukinuta presuda od 183 mseca robije Apelacioni sud Krafgujevac

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.062.447 посета
Тренутно на сајту: 710 посетилац(a)