Žene u 2024. odlaze u penziju dva meseca kasnije u odnosu na prošlu godinu 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Žene u 2024. odlaze u penziju dva meseca kasnije u odnosu na prošlu godinu
Trenutno na sajtu: 329       |       Podeli:
19.03.2024 | 0 коментар(а)



Novo pravilo za penzionisanje žena važi od 1. januara 2024. kad se pomerila starosna granica. Od



navedenog datuma žene u odlaze u penziju sa 63 godine i osam meseci i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Žene takođe mogu da odu u penziju sa 45 godina staža osiguranja bez obzira na to koliko imaju godina. Navedena starosna granica se snižava osiguranicima koji su radili na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, što im omogućava raniji odlazak u penziju, navodi se na sajtu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Što se tiče odlaska u prevremenu penziju, žene mogu da se penzionišu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina. Prevremena starosna penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec koji nedostaje do navršenih 65 godina života (žene u 2024: do 63 godine i osam meseci), s tim da umanjenje ne može biti veće od 20,4 procenata.

Osiguranicima kojima se, po osnovu rada na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, snižava starosna granica, umanjenje prevremene starosne penzije se računa do te, snižene starosne granice.

 

Pink.rs / GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zene penzija uslovi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.129.611 посета
Тренутно на сајту: 329 посетилац(a)