Пронађени надгробни споменици стари пола миленијума у Трстенику 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Пронађени надгробни споменици стари пола миленијума у Трстенику
Trenutno na sajtu: 390       |       Podeli:
01.12.2017 | 0 коментар(а)



Трстеник - Надгробни споменик чија се старина процењује на око пола миленијума нађен је на сеоском гробљу у близини Трстеника.

Иако је, према досадашњем истраживању стручњака, археолога и антрополога закључено да је реч о споменику непроцењиве вредности, приликом рашчишћавања сеоског гробља, поломљен је и бачен, као и већина спомења старијих неколико векова. Ово није једини споменик у трстеничком крају који датира више од 500 година.

Три надгробна споменика одувек су привлачила пажњу мештана села Почековина. Хранислав Раденковић, од детињства памти приче својих предака о необичним обелисцима на сеоском гробљу.

,,Још као дете, облилазећи гробове својих предака, запазио сам три споменика која су се знатно разликовала од осталих јер су изграђена од пешчара. Када сам се распитивао код својих, добио сам објашњење да су на овом гробљу затечени када су мештани овог краја дошли у 18 и 19 веку са Косова, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Израђени су од студеничког камена који је у то време довлачен на ове просторе на коњима и магарцима. На белим надгробним споменицима не пише коме они припадају, али се претпоставља да се ради о великодостојницима из цркве или племства”, каже Раденковић.

Хранислав Раденковић, мештанин села Почековине, фото: Глас западне Србије

Према његовим речима 80 одсто споменика старијих од два века, на гробљу у Почековини, је поломљено, почупано и сложено на гомиле.

,,Покушавао сам да решим проблем, ишао сам у цркве и молио попове да скрену пажњу мештанима да то не чине, да не руше, већ да га ставе иза новог постављеног споменика. Временом, доћи ће други људи који ће ово полупати, бацити и поставити своје споменике што је веома ружно, јер како се односимо према нашим прецима и њиховим гробовима,тако ће се и наша поколења односити према нашим обележјима”, каже Раденковић за Глас западне Србије.

Историчар Јелена Вукчевић потврдила је да је један од надгробних споменика, ових дана пронађен у селу Стари Трстеник, покренуо идеју да се у дворишту музеја направи лапидаријум.

Надгробни споменик од студеничког мермера, пронађен у селу Стари Трстеник, фото: Глас западне Србије

,,Надгробни споменик од студеничког мермера пронађен је оштећен, делови су покупљени и залепљени специјалним лепком, затим очишћен и постављен у Музејску збирку Народног универзитета, односно музеја у Трстенику. Споменик је изузетно стар, ми смо додатним истраживањем утврдили да се споменичка обележја студеничког типа могу наћи од краја 12 века па до периода освајања од стране Турака. Врло су ретки, јер ово је територија где се пешчар узима као камен од кога се праве надгробни споменици и утолико пре морамо да учинимо нешто да сваки тај примерак који се налази на гробљу, заштититимо, освестимо месне заједнице да приликом рашчишћавања гробља те споменике који су важни сведоци сачувају, а не бацају. Сада ми преузимамо бригу о споменику и настављамо даље са радом да се овај споменик као и она обележја која су запуштена као и бројни крајпуташи пронађу место у лапидаријуму који би се налазио у дворишту музеја, па очекујемо и подршку не само општине већ и државе јер су неоопходна већа новчана средства”, каже Вукчевић.

Она додаје да на споменику нема натписа па је тешко утврдити са прецизношћу коме споменик припада, али је транспорт споменике из Студенице до Трстеника у то време био веома тежак, па ни сами споменици нису могли бити јефтини.

Историчарка Јелена Вукчевић, фото: Глас западне Србије

,,Помињу се цифре од једног дуката за такав споменик, дакле у питању је особа која је била од средњег ка богатијем сталежу, урези који представљају стилизоване крстове указују да се вероватно ради о свештеном лицу”, каже историчарка Јелена Вукчевић.

У трстеничком крају у 52 месне заједнице има од 150 до 200 локалитета најшире хронолошке палете. Страгари, Благотин, Јеринин град, утврђење у Грабовцу само су неки од неолитских и средњовековних локалитета који су део трстеничке историје.

Глас западне Србије

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.754.248 посета
Тренутно на сајту: 391 посетилац(a)