Отварање нових светова кроз књиге и библиотеке 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Отварање нових светова кроз књиге и библиотеке
Trenutno na sajtu: 535       |       Podeli:
22.05.2020 | 0 коментар(а)



Ужице - Ученици ОШ „Душан Јерковић“ из Ужица са својим школским библиотекарима Мирјаном Радовановић Пејовић и Аном Дуковић

укључили су се у Пројекат размене обележивача (Bookmark Exchange Project) други пут, опет као једина пријављена школа из Србије. Пројекат организује Међународно друштво школских библиотекара, које према пријављеном броју ђака и према њиховом узрасту додељује партнерске школе, а ђаци преко 1000 школа из целог света учествују и размењују креативне обележиваче. Сваке године упарују се различите школе, како би свака школа упознала што више различитих култура и обичаја из целог света.

Сви ученици V разреда су учествовали и израђивали обележиваче за књиге, за чији материјал се традиционално постарао познати дародавац школе, ужичко предузеће „Графичар“. У току израде, разговарајући са библиотекаркама о култури и традицији наше и партнерских земаља, о историји, језику и становништву, унапређивали су своја знања и вештине, али развијали и толеранцију.”

Библиотекарке и ученици су се договорили да на обележивачима представе симболе Србије, посебно свога краја, па су цртане јеле и борови, шајкаче и опанци, Златибор, ужичка тврђава Стари град, али и чувени специјалитет - комплет лепиња. Неки ученици марљиво су писали пријатељске поруке, неки су својим другарима представљали слова ћирилице. У обележиваче су уткали део српске културе коју ће пронети светом.

„Наши партнери прошле школске 2018/19. биле су 3 школе из Португалије и једна их Литваније, а ове 2019/20. године партнерске школе су нам из Хрватске, Мађарске и Португалије. Наши ученици су израдили све своје обележиваче, послали их свим вршњацима, али услед ситуације са вирусом корона, најсрећнији су били само ученици два одељења, који су добили обележиваче од својих другара – за једно одељење стигли су из Хрватске, а за друго из Португалије. Ти петаци су у рукама имали нешто што је за баш за њих израдио ученик који живи далеко, што их је посебно радовало“, кажу библиотекарке Мирјана и Ана.


У овом врло занимљивом пројекту оне су контактирале са својим колегиницама из иностранства, спремиле са старијим ученицима презентације о школи  и Ужицу, послале их свим партнерским школама како би их упознале са својом библиотеком и радом са ученицима, својим завичајем и Србијом. Ученици су били врло креативни и расположени што могу учествовати у међународном пројекту, веома задовољни јер су своје резултате рада проследили младима из других држава.

Био је то за све учеснике добар начин да се подели задовољство и подстакне уживање у књигама, као и да се стекну нова искуства кроз сарадњу школских библиотека и њихових корисника из других земаља.

Укључивањем у овакве пројекте могу се учити и боље разумети друге културе и другачији начини живота, упознати друге земље и народи. На овај начин се  промовише  рад школских библиотека, књигу и читање, као и отварање нових светова и култура, што књиге увек нуде.


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


KNJIGE BIBLIOTEKA DUSAN JERKOVIC UZICE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.109.746 посета
Тренутно на сајту: 535 посетилац(a)