Свечаном литијом обележен празник Тројице 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Свечаном литијом обележен празник Тројице
Trenutno na sajtu: 611       |       Podeli:
28.05.2018 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Празничним вечерњем и свечаном литијом у суботу, а потом литургијом

и резањем колача у недељу, обележена градска слава и слава храма Силазак Светог Духа на Апостоле - празник Тројице.

Празничном вечерњу и свечаној литији присуствовао је и Његово Пресвештенство Епископ жички Г. Др Јустин. Према речима старешине храма, протонамесника Драгана Ђорема, последњи пут на слави у Горњем Милановцу био је владика Николај пре осамдесет и три године.



Старешина храма је подсетио да је прошле година обновљен обичај да се Тројице прослављају и као градска слава и указао на велику радост и значај што се слави у заједништву.

„Благодарим свима вама који сте дошли да поделите радост славе града и славе нашега храма. Благодаримо на љубави која је данас показана обилно и свим приложницима нашег храма. Благодаримо и општини која нам помаже и која нам је помогла капиталним делима као што је горионик који смо завршили прошле године, а надам се да ћемо ове године да завршимо продавницу и књижару наше цркве“, казао је протонамесник Драган.



Председник општине Дејан Ковачевић у својој честитки упућеној суграђанима рекао је да славећи Свете Тројице поштујемо и негујемо богату традицију и чувамо од заборава вредности на којима она почива.

„Заједно са нашим храмом славимо славу Свете Тројице. Имали смо част да нам литију служи Епископ жички и да заједно са нама дочека градску славу и ломљење славског колача. Ми ћемо гледати да нашу традицију очувамо, да оно што смо наследили пренесемо на нове генерације и да градска слава буде једно од значајних обележја нашег града“, изјавио је Ковачевић.

У суботу, након литије, у Парохијском дому историчар Александар Марушић одржао је предавање на тему „Горњомилановачка светиња: настајање и трајање“.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.161.156 посета
Тренутно на сајту: 611 посетилац(a)