Долазили на носилима и са штакама, а кући одлазили на ногама: Слатинска бања код Чачка лек за псоријазу и реуму 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Долазили на носилима и са штакама, а кући одлазили на ногама: Слатинска бања код Чачка лек за псоријазу и реуму
Trenutno na sajtu: 511       |       Podeli:
14.08.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - У подножју планине Јелице, налази се прави природни драгуљ лековитих извора. Многи се ту лече од реуматизма и кожних обољења.
Фото: РИНА

Анализом воде потврђена је лековитост, а Слатинска Бања има више сумпорводоника него остале бање у Србији, преноси РИНА.

Некада се у овој помало заборављеној бањи лечило пола бивше Југославије, тврди деведесетогодишња Драгица Милошевић, која памти дане када је ово место било пуно гостију који су тражили и многи нашли решење за своје бољке.

Фото: РИНА

„Долазили су људи са свих страна, све је било пуно, рођена сам овде и памтим да су људе овде доносили на носилима, после лечења они устану, неки дођу са штакама и штаповима, па после 15 купања баце", сведочи ова старица.

Ово место нетакнуте природе данас је потпуно неискоришћено. Посећују га они који су сигурни у његова лековита дејства. Чак и у позним годинама ту долазе по виталност.

Фото: РИНА

„Овде сам се лечила и од псоријазе и од реуме, због зглобова, била сам прилично немоћна, прсти су ми били укочени", каже Љубинка Икодоновић.

Бројна домаћинства пре одрђенеог времена издавали су смештај и бавили се бањским туризмом. Сада је ситуација потпуно другачија и овде су већини случајева долази само код родбине.

„Долазили су људи из целе бивше Југославије, данас само ја радим овај вид бањског туризма. Иначе, ко год данас дође, ретко ко да не дође више пута и обавезно доводе своје пријатеље", рекао је Драган Пејовић.

Поред самог избора бањске воде, мештани су сами својим рукама саградили брвнару и прилагодили да сваки путник намерник може без проблема прићи извору здравља.

„Ми смо се организовали и направили фонтану и брвнару да може лепо да се вода наточи за пиће и за купање, многи долазе из других градова, захватају воду па се купају у својим домовима", рекао је Зоран Ђуровић, мештанин Слатинске Бање.

Татјана Матић, министарка туризма, Фото: РИНА

Србија има традицију дугу 160 година када је у питању бањски туризам, а Минситарство туризма даје пуну подршку, како би бање и лековити извори у Србији заживели.

„Слатинска Бања, као још и пар бања у Србији незванично, кроз једну причу су добиле статус бање, јер се прочуло да је та вода лековит, од мештана па даље наравно, али морам само да кажем да ми нисмо надлежни за проглашавање једне дестинације Бањом, односно добијања статуса бање и да и друга ресорна Министарства учествују у том процесу", рекла је Татјана Матић, министарка туризма.

Бање и лековити извори, велики су потенцијал српског туризма и обично су смештене у прелепим скривеним оазама Србије.

РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


psorijaza reuma slatinska banja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.307.298 посета
Тренутно на сајту: 511 посетилац(a)