Сабор трубача позива чуваре српске традиције: Упишите се у саборску историју, будите део програмских садржаја 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Сабор трубача позива чуваре српске традиције: Упишите се у саборску историју, будите део програмских садржаја
Trenutno na sajtu: 329       |       Podeli:
19.07.2021 | 0 коментар(а)



Гуча - Драгачевски сабор трубача, 60. по реду, ове године одржава се у термину од 13. до

15. августа. Ова јединствена трубачка манифестација из године у годину, расте, развија се, покушава да буде и боља и модернија, али никако не заборавља оно по чему je препознатљива, због чега се сабораши већ шест деценија враћају у малу варош у срцу Драгачева – престоницу трубе, Гучу.

То је лепота традиције и фолклора a ту традицију, Драгачевски сабор трубача негује кроз програмски садржај као што је Такмичење здравичара и избор најлепше народне ношње.

Избор најлепше народне ношње, фото: Културни центар општине Лучани у Гучи

Због тога организатори Сабора позивају заинтересована културно уметничка друштва из целе Србије, као и појединце, љубитеље српске традиције, да особеност и лепоту народних ношњи, карактеристичних за њихов крај, као и лепоту здравица с поносом прикажу и кажу на најбољој и највећој трубачкој фешти у Србији.

Такмичење здравичара и избор за најлепшу народну ношњу по програму 60. Драгачевског сабора трубача одржаће се на летњој позорници Културног центра општине Лучани у Гучи, у суботу, 14. августа, и то:

- Такмичење здравичара од 16 часова
- Избор за најлепшу народну ношњу од 17 часова

Позив је упућен свима који држе до традиције и спремни су на изазове, нова искуства, али пре свега, жељни исписивања саборске историје, да буду део традиционалног момачког надметања – Народног вишебоја.

Гађање кроз прстен јабуке, фото: Културни центар општине Лучани у Гучи

Српску традицију момачког надметања негује и чува Драгачевски сабор трубача и то кроз народни вишебој који је део програмских садржаја Сабора. Дисциплине које су део овог надметања су гађање кроз прстен јабуке, скок у даљ из места, бацање камена са рамена, скок у вис из места као и рвање у кости.

Бацање камена с рамена, фото: Културни центар општине Лучани у Гучи

Прво момачко надметање одржано је 14. октобра 1961. године у порти гучке цркве када је и заживела идеја саборовања. Од тада, атрактивност овог програма расте.

И ове године, на 60. Драгачевском сабору трубача, народни вишебој ће се уз свесрдну помоћ суорганизатора - „Заставе оружја“, одржати у суботу, 14. августа с почетком у 13:30 часова, на стадиону.

Најбољи вишебојац – Арамбаша Сабора биће награђен од организатора.

Све информације могу се добити позивом на број 032/854 110 или путем мејл адресе info@ksguca.rs.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


guca truba trubaci narodni viseboj tradicija nosnja poziv

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.375.913 посета
Тренутно на сајту: 330 посетилац(a)