На Божић пре 75 година умро је Тесла - највећи геније свих времена: Одбио је Нобелову награду, а његови изуми променили су свет из корена 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
На Божић пре 75 година умро је Тесла - највећи геније свих времена: Одбио је Нобелову награду, а његови изуми променили су свет из корена
Trenutno na sajtu: 375       |       Podeli:
07.01.2018 | 0 коментар(а)



Никола Тесла, велики научник, чије су иновације окретног магнетног поља и вишефазног

система наизменичне струје преобратиле свет, рођен је 10. јула 1856. у Смиљану, у Лици, а умро је на данашњи дан, 7. јануара 1943. године у Њујорку.

Школовање је започео у родном Смиљану, наставио у Госпићу и Карловцу, студирао је у Грацу и Прагу, али студије никада није привео крају. Премда су његови родитељи желели да постане свештеник, Тесла се томе противио и отишао на студије техничких наука у Грацу. Пре 1884. године, када је отишао у САД, радио је у Марибору, Пешти, Стразбуру и Паризу, пише радисарајево.ба

Европу је напустио у нади да ће му у Њујорку тада чувени проналазач и индустријалац Томас Алва Едисон, за чију фирму је радио још у Паризу, помоћи да реализује своје техничке иновације. Ипак, у Едисоновој фирми је остао мање од годину дана и већ 1885. основао је у Њујорку властиту компанију Тесла и започео израду првих модела предвиђених за коришћење наизменичне струје, што је била иновација која је променила свет. Едисон је, иначе, био велики противник Теслиног изума.

Одбио Нобелову награду

У Колорадо Спрингсу, где је боравио од маја 1899. до ране 1900, дошао је до једног од својих највећих открића - стационарних таласа, чиме је доказао да Земља може да послужи као водич.

Иако му је био потребан новац, 1912. је одбио да прими Нобелову награду из физике јер је тврдио да Томас Алва Едисон, с којим је требало да подели награду, није прави научник.

Тесла је за себе тврдио да није изумитељ већ "откривач ствари које постоје у природи око нас". Генијални иноватор и потпуни усамљеник, Никола Тесла је умро у јеку Другог светског рата у Њујорку, 7. јануара 1943. године.

На његовој сахрани било је више од 2.000 људи, а опроштајну поруку послала је и тадашња прва дама САД.

Једини наследник Сава Косановић

Урна с његовим пепелом пренесена је касније у Београд и данас се чува у Музеју Николе Тесле у Београду. Заоставштина Николе Тесле стигла је у Београд на основу одлуке америчких судских власти, пошто је за јединог наследника проглашен његов рођак Сава Косановић. Косановић је документацију и личне Теслине предмете пренео у Београд 1951, чиме је основан Теслин музеј.

Архивска грађа из Теслине заоставштине је 2003. уписана у регистар УНЕСЦО-а Памћење света. У Филаделфији у америчкој држави Пенсилванија, Теслин рођендан се прославља као званични градски празник.

 

Извор: Телеграф.рс

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.367.264 посета
Тренутно на сајту: 376 посетилац(a)