Чачански Дом здравља добио ново санитетско возило 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Чачански Дом здравља добио ново санитетско возило
Trenutno na sajtu: 354       |       Podeli:
19.06.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Град Чачак финасирао је набавку санитетског возила за потребе службе Хитне помоћи,
Чачански Дом здравља добио ново санитетско возило, Фото: РИНА

чачанског Дома здравља. Вредност инвестиције је 5,5 милиона.

„Трудимо се да набавимо и одређену медицинску опрему, намештај, санирамо кров и све што је неопходно за функционисање не само Дома здравља, већ и Медицине рада и Дечијег диспанзера. Потребно је да се сваке године принови по једно возило, очекујемо да се у другом делу године реализује пројекат који смо добили од НИС-а, где се потписивање уговора очекује ускоро и да возни парк Дома здравља постане богатији за још два возила, што би укупно било три у 2019”, рекла је заменица градоначелника Градa Чачка Милица Дачић.

Милица Дачић, заменица градоначеника Чачка, Фото: РИНА

Према њеним  речима за Дом здравља ове године је издвојено 16,5 милиона, од тога три милиона за пројекат Здравствене станице у Љубићу, где је у току решавање имовинско - правних односа како би могло да се приступи изградњи. Иначе, планирана је и јавна набавка за пројекат тако да се сви процеси раде паралелно.

Директор Дома здравља у Чачку, Александар Пајовић, Фото: РИНА

Директор Дома здравља у Чачку Александар Пајовић рекао је да је ово шеста година од када се Дом здравља одвојио од Здравственог центра и од када је Град Чачак оснивач. Он додаје да по новом закону од 11. априла дат је период до нове године када ће се поново правити ЗЦ по старом систему, али Министарство је то које ће донети план мреже и онда ће се знати где ће припасти чачански Дом здравља.

Чачански Дом здравља добио ново санитетско возило, Фото: РИНА

„Од када послујемо самостално, на челу са градом, наша сопствена средства, превасходно Медицине рада, кретала су се од 40 до 20 милиона, док је град Чачак у претходном периоду давао од 15 до 20 милиона годишње за набавку медицинске опреме, текуће одржавање објеката и набавку санитетских и других возила.
Санитетска возила обављају редован посао првенствено службе Хитне помоћи, затим транспорта који обавља и примарна и секударна здравствена установа на то имамо возила патронажне службе и службе кућног лечења. Када све саберемо то је 800.000 км, што подразумева занављање возила и то је неопходно, једно до два годишње. Кадрова имамо довољно, за неке друге службе нам недостаје, али распоред не одређујемо ми. Ово возило је добијено са основном опремом а ми додајемо осталу. Имамо реанимобил за транспорт деце из болница и за најтеже пацијенте”, казао је Пајовић.

Према његовим речима ,укупно 12 возила је спремно у сваком тренутку, а само у задње четири године набављено је нових пет. Пајовић наводи да у хитној помоћи ради десет лекара специјалиста ургентне медицине, док су остали специјалисти и лекари опште медицине.

Иначе, што се тиче здравствене станице у Љубићу директор Дома здравља истиче да је потреба за тим пројектом веома велика.

„С обзиром да имамо ауто -пут Београд - Прељина - Пожега, затим Моравски коридор, У ЗС Љубић биће поред службе за одрасла лица, службе дечије здравствене заштите и служба хитне помоћи. Пункт са те стране Мораве због велике френквенције је неопходан. Ту ће бити и лабораторијска служба и апотека, наводи Пајовић.
Иначе, он истиче да су једна од ретких здравствених установа која већ пет година плаћа порез на добит и од које је  буџет РС  пунији за 1,2 милиона до 700.000. Такође, акредитовани су за наредних седам година и прошли су три контроле.

Чланица Градског већа задужена за област здравства и здравствене заштите Славица Драгутиновић каже да је  у Србији па и Чачку  све више старог становништва ,поготову у руралним насељима, тако да ће овом  набавком возила Хитне помоћи  бити  покривено и то подручје и биће веома корисно за старе суграђане.

ГЗС / РИНА





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacanski Dom zdravlja sanitet vozilo Aco Pajevic direktor zdravstveni centar Milica Dacic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.465.410 посета
Тренутно на сајту: 355 посетилац(a)