Смртност од короне шест одсто: Ево како изгледа статистика епидемије 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Смртност од короне шест одсто: Ево како изгледа статистика епидемије
Trenutno na sajtu: 394       |       Podeli:
15.03.2020 | 0 коментар(а)



До јуче се корона вирусом заразило 155.845 особа, док је преминуло 5.814 особа. Од корона вируса се, закључно са

јучерашњим даном, опоравило 74.438 оболелих широм света.

Смртност овог вируса, према извештајима Светске здравствене организације је 6 одсто, а проширио се на територију 150 земаља.

Земља у којој је највећи број заражених је Кина у којој данас има 12.062 болесних, а до сада опоравило 65.573 људи. У Кини је од последица корона вируса умрло 3.189 људи, а укупан број заражених од почетка епидемије већи је од 80.824.

У Кини је у протекла 24 сата пријављено само 11 нових случајева, што је најмање од почетка ширења епидемије крајем децембра.

Вирус на мапи света

Европа је постала нови епицентар пандемије.

По броју инфицираних вирусом КОВИД-19, Италија је престигла Јужну Кореју и већ данима је на другом месту најпогођенијих земаља са 21.1157 заражених и 1.441 преминулим.

Јужна Кореја је сада на четвртом месту најпођенијих земаља, након што је у протекла 24 сата пријавила 107 нових случајева, па их сада укупно има 8.086.

Поред Италије, најдраматичније је у Ирану, где након чак 1.365 пријављених нових случајева, укупно има 12.729 заражених.

Вирус у Србији

У Србији је јуче до 20.00 часова регистрована 46 особа заражена од корона вируса. Од ноћас је тестирано укупно 268 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја. Од 18 сати јуче тестирани су узорци 18 особа од којих је шест позитивно и 11 негативно на нови корона вирус.

Један пацијент из Ниша који је примљен јуче на Инфективну клинику јер је код кога је потврђено присуство корона вируса, у складу са процедурама и правилима СЗО, отпуштен је на кућно лечење где ће бити у кућној изолацији, јер нема никаве симтроме.

Председница Владе Србије Ана Брнабић копредседавала је данас првој седници "здравственог" Кризног штаба за сузбијање заразне болести ЦОВИД - 19.

Одлука о затварању школа још није донета, али ако се то догоди, "Блиц" незванично сазнаје како ће настава од куће изгледати.

Вирус у свету

Све је више европских земаља које због ширења корона вируса затварају своје границе или најављују нове рестрикције наредних дана. Међу њима су Данска, Кипар, Пољска, Чешка, Словачка, Аустрија, Словенија, Украјина и Румунија.

Саудијска Арабија саопштила је данас да ће обуставити све међународне летове ка Ријаду у наредне две недеље.

Бивши генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана заражен је вирусом корона због чега је примљен у болницу, рекао је извор Ројтерсу. Исти извор је навео да је Соланино здравствено стање добро.

До драстичног скока и броју заражених дошло је у Француској и Холандији. Ванредно стање прогласиле су Шпанија и Венецуела.

Новорођенче у Великој Британији најмлађа је оболела особа од корона вируса на свету.

У Француској је евидентирано 800 нових случајева. Пре неколико дана Француска је бележила 200 нових случајева дневно тако да се ради о великом порасту. Француска сад има 3.661 евидентиран случај. Умрло је 79 особа.

Број потврђених случајева корона вируса у Холандији порастао је у протекла 24 сата са 155 на 959.

Број жртава од вируса Цовид-19 у Грчкој се повећао на троје, након што је јутрос двоје мушкараца, један са острва Закинтос и други из града Птолемаида, преминуло.

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски донео је одлуку о ангажовању македонске војске на територији општина Дебар и Центар Жупа где је проглашено кризно стање због корона вируса.

Мађарска ће од понедељка затворити све школе и наставу одржавати дигиталним путем како би се смањило ширење корона вируса.

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин објавио је на свом веб сајту да ће од понедељка родитељи самостално одлучивати да ли ће њихова деца ићи у школу.

Оба брата близанца, младићи који су први заражени у Хрватској, оздравила су од корона вируса. Првооболели данас излази из болнице, а његов брат је пуштен пре неколико дана. У Хрватској ј епотврђено пет нових случајева заразе корона вирусом, чиме је укупан број оболелих порастао на 37.

У Словенији је до данас после подне потврђен 181 случај корона вируса, што је за 40 више него што их је било јуче.

У Албанији је забележано пет нових случајева заражених корона вирусом током протеклих 24 сата, чиме се укупни број заражених у тој земљи повећао на 38.

Инкубација, симптоми и превенција

Инфекција новим корона вирусом има инкубациони период између 1-14 дана. Студија објављена у “Журналу Америчког медицинског удружења” открила је нови доказ да се вирус може ширити асимптоматично. Стручњаци су проценили да свака заражена особа током епидемије у просеку инфицира још две до три особе.

Инфекције корона вирусом имају широк спектар симптома, укључујући грозницу, кашаљ, кратак дах и потешкоће с дисањем. Блажи случајеви узрокују симптоме попут прехладе, док тежи могу довести до упале плућа, тешког акутног респираторног обољења, престанка функције бубрега и смрти.

Најбоља лична превенција је често прање руку и дезинфекција површина, ношење заштитних маски на лицу и рукавица у јавном превозу и установама.

Лечење

Третман оболелих од новог корона вируса за сада не постоји и у већини случајева симптоми сами пролазе. Стручњаци саветују оболеле да узимају доста течности, да одмарају и спавају, а ако се симптоми погоршају да оду код лекара.

Научници широм света утркују се да направе вакцину, међутим, стручњаци упозоравају да од њеног тестирања до производње може проћи 18 месеци до две године.

СЗО позвала је земље широм света да се припреме на могућу пандемију, али су стручњаци изразили и страх да земље ван Кине "нису спремне" за такав сценарио.

Многе државе одлучиле су се да затворе границе

Важни телефони

Телефони епидемиолошке службе за све информације

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235, Институт за јавно здравље Србије "Др. Милан Јовановић Батут": 011 2684 566.

ГЗС/ Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


korona statistika svet srbija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.249.488 посета
Тренутно на сајту: 394 посетилац(a)