Завршен први камп Академије „Сарадници сунца“ 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Завршен први камп Академије „Сарадници сунца“
Trenutno na sajtu: 426       |       Podeli:
30.08.2019 | 0 коментар(а)



Чајетина - Завршни дан Академије „Сарадници сунца“ одржан је на Краљевом тргу, на Златибору, где

где је уприличен програм у којем су учествовали млади песници са креативног кампа који су говорили песме настале на кампу, песници – ментори и њихови почасни гости , Миња Субота и Леонтина, наводи се на сајту општине.

Осморо младих који су одабрани да дођу у Љубиш и буду део првог креативног кампа Академије „Сарадници сунца“у организацији Фондације Ршум, потврдили су своју креативност, дружељубивост, спремност за сарадњу и двосмерну комуникацију са најпознатијим писцима за децу који су им били ментори. Све то у окружењу неких од најлепших златиборских локалитета као што су Стопића пећина и Пећина строга, гостиљски водопад, Музеј „Старо село“ Сирогојно и сам Златибор са својим тематским парковима, дали су, према речима песника Љубивоја Ршумовића, одличне, али и очекиване резултате.

„Трудићемо се, наравно, убудуће да то усавршавамо, ако је могуће да буде савршеније“,каже Ршумовић. „Можда да буде мало више младих људи који ће долазити. Мислим да ће Академија „Сарадници сунца“ раме уз раме са општином Чајетина (већ то видим по одјецима) направити не само добар културни догађај, него и, ја бих рекао, добар пословни потез.“

Деца су у Камп дошла са одличним предзнањем и добром енергијом, мотивисана и жељна онога што су могли да им пренесу већ прекаљени писци као што су Ршум, Моша Одаловић, Тоде Николетић и други. При том им је помогла она детиња знатижеља и окренутост читалаштву.

„Чињеница је да ће се дете прихватити онога што ми сматрамо да је естетика, а да је кроз њу обликована и етика и све оно што је позитивно; деца ће прихватити то. А ако им понудимо оно што им мами негативну енергију, што није баш позитивно, ми ћемо као друштво посрнути и нећемо ићи у том смеру у коме би као друштво требало да идемо“,објашњава писац Тоде Николетић.

Иначе, назив академије“Сарадници сунца“ настао је према давној замисли Душка Радовића да се оснује институт за проучавање феномена детињства, објашњава један од песника – ментора.

„Наш задатак је био да свако из свог угла упути децу у оне тајне поезије које смо ми морали сами да откривамо. Мој задатак је био да са децом разговарам на тему игре речима. На пример : ако слон телефонира, шта ради телефон?“, прича Бранко Стевановић.

Специјални гости програма, Миња Субота и Леонтина, употпунили су атмосферу на Краљевом тргу неким од најпознатијих песама за децу насталих на стихове Љубивоја Ршумовића. На крају програма организатори су уручили захвалнице свима који су помогли да први креативни камп Фондације Ршум постави стабилне темеље у културним дешавањима на овој планини.

 

Глас западне Србије

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ZLATIBOR SARADNICI SUNCA AKADEMIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.388.898 посета
Тренутно на сајту: 427 посетилац(a)