Средњошколци осмислили бојлер који производи електричну енергију 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Средњошколци осмислили бојлер који производи електричну енергију
Trenutno na sajtu: 483       |       Podeli:
09.11.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Идеја о производњи бојлера који ствара и користи сопствену електричну енергију, освојила је

прво место на регионалном такмичењу средњошколаца у предузетничким вештинама „Пословни изазов” одржаном у среду у Чачку.

Такмичење је окупило више од 100 ученика из 24 средње школе из југозападне и централне Србије, и то: Ариља, Баточине, Чачка, Горњег Милановца, Ивањице, Кнића, Крагујевца, Краљева, Крушевца, Лучана, Гуче, Новог Пазара, Пожеге, Пријепоља, Свилајнца, Тополе, Трстеника и Ужица.

Победу је однео петочлани тим кога су чинили ученици Гимназије у Горњем Милановцу, Пољопривредне школе у Свилајнцу, Средње школе у Ариљу, Гимназије у Гучи и Прве крагујевачке гимназије, уз помоћ ментора Дејана Попадића из УниКредит банке.

,,Бојлер који смо осмислили функционише по принципу уградње проточних водених турбина на доводне и одводне цеви бојлера. Турбине ће производити електричну енергију која ће даље напајати грејач. На тај начин искључујемо бојлер са електричне мреже и обезбеђујемо му сопствено напајање чиме смањујемо трошкове електричне енергије”, објашњавају Теодора, Стеван, Марија, Марко и Катарина – чланови победничког тима.

Тимови састављени од ученика из различитих школа осмишљавали су решење задатка који им је постављен на почетку такмичења – осмислити производ или услугу која ће повећати енергетску ефикасност на локалном нивоу. На крају дана, своје бизнис планове презентовали су члановима жирија.

Тимски рад, фото: Достигнућа младих у Србији

,,Циљ овог такмичења је да се ученицима пружи интензивно једнодневно искуство које им омогућава да искористе своје потенцијале, науче како се ради у тиму са непознатим људима и развију своје презентацијске вештине док истовремено састављају реалан бизнис план”, изјавио је Немања Главинић из организације Достигнућа младих у Србији.

Чланови три првопласирана тима обезбедили су себи место у Националном финалу које ће бити одржано у фебруару а победници финала ће учествовати на Пословном изазову западног Балкана (април 2018. у Сарајеву) заједно са вршњацима из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Такмичење “Пословни изазов” је покренуто пре девет година са намером да подстакне средњошколце да употребе своје вештине на иновативан начин како би унапредили свој предузетнички дух и повећали своје могућности за запошљавање. У току школске године на четири регионална Пословна изазова (у Чачку, Лесковцу, Новом Саду и Београду) учествује више од 400 ученика из 90 општина у Србији у којима се спроводе образовни програми Достигнућа младих из области предузетништва и финансијске писмености.

Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, Америчке агенције за међународни развој УСАИД, УниКредит банке и Универзитета Метрополитан.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.112.659 посета
Тренутно на сајту: 484 посетилац(a)