Иринеј освештао Цркву у Бајчетини: Николић: Ово је путоказ за оне који долазе иза мене 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Иринеј освештао Цркву у Бајчетини: Николић: Ово је путоказ за оне који долазе иза мене
Trenutno na sajtu: 348       |       Podeli:
27.05.2017 | 0 коментар(а)



Храм Светог великомученика Димитрија у Бајчетини код Крагујевца, која се налази на обронцима Гледићких планина у селу одакле потиче председник Србије, данас освешто патријарх Иринеј

Задужбина, чији су ктитори Томислав и Драгица Николић, грађена је скоро пет година, а поред саме цркве, направљен је и конак, зато што је идеја да постане манастир.

Српска православна црква је Томислава и Драгицу Николић одликовала орденом Светог Саве

Првој литургији и чину освећења присуствовали су многобројни високи гости, међу којима је био амбасадор Кине, начелник генералштаба Војске Србије, а као изасланих руског патријарха дошао је Митрополит Белогородски Јован.

Николић: Богатство је у дељењу са другима

Томислав Николић је у обраћању након освештавања своје задужбине, која је предата Шумадијској епархији, рекао поред осталог да је "давно спознао да је лако стећи овоземаљска добра, да их је лакше изгубити, и да је све материјално испразно и бесмислено без духовног уздигнућа".

Завирите у Николићеву цркву од МИЛИОН ЕВРА

- Научили смо да је богатство у дељењу са другима, радост у давању, а доброчинство богоугодни чин. Све што смо чинили, чинили смо на добробит своме народу и држави - рекао је Николић и поменуо "десетине обновљених породилишта, школа, усрећене деце којима судбина није била наклоњена".

Црква зидана љубављу

- Црква и конак чији смо ктитори изграђени су са великом пажњом и љубављу моје породице и мене. Нисмо их зидали само циглом и малтером, већ и са љубављу хришћанском, љубављу према Србији и човеку у њој. Храм и манастирски комплекс настали су из душе породице Николић - рекао је одлазећи председник Србије, и захвалио се донаторима, људима који су градили, и предао га на коришћење цркви у своје и Драгичино име, као и у име синова Радомира и Бранислава, снаха Милице и Милене и петоро унучади.

Иринеј: Нова зведа на српском духовном небу

Патријарх Иринеј је рекао да је храм "нова звезда на српском духовном небу и украс благословене земље Србије".

- Ово је нешто што само бог може да дарује једном страдалничком народу, али народу верном и оданом богу. Наш народ има велике светиње којима се дичи и поноси. Ова најновија светиња је обележје нашега времена, у коме постоје људи мудри и богомиспуњени, и који учинише дело које никада неће бити заборављено. Последњи српски владар који је подигао задужбину на Опленцу били су Краљ Петар и Краљ Александар Карађорђевић. Сада је у својој Бајчетини, где је чуо прву реч о вери и свом народу задужбину подигао Томислав Николић - рекао је патријарх српски Иринеј.

Драгица Николић сама израдила фреску

Драгица Николић је сама, својеручно израдила фреску Светог Димитрија која се налази изнад улазних врата у цркву.

– Дошла сам на идеју да црква треба да буде украшена мозаиком, јер сам се и ја бавила мозаиком. Неки делови на цркви су обележени мојом руком. Како се црква правила, тако сам све више увиђала да је то нешто што смо требали да урадимо, и тако нешто сваки човек који је у могућности да уради - рекла је Драгица Николић.

Црква Светог великомученика Димитрија је грађена изузетно квалитетно, и прављена је да траје за сва времена.

400 квадрата мозаика

Мирослав Лазовић, професор Факултета примењених уметности у Београду који је радио мозаик каже да је „живопис у мозаику површине 400 квадратних метара, у византијском стилу“.

- Мозаик је рађен „венецијанском техником“, рађени су по атељеима, а онда се донопсе и монтирају и на лицу места ретуширају. Рађен је скоро три године. Композиције су оне које нису често виђане, на њима су крагујевачки великомученици, који су стрељани 21. октобра 1941. године, обични људи, ђаци и професори. Ту је и мала Милица Ракић и Сања Милинковић, страдале у НАТО бомбардовању. Урађена је и породица Романових, који су руски мученици - каже Мирослав Лазовић.

Црква је оригинално решење, а изузетна, раскошна унутрашњост даје топлину јер је венецијанско стакло комбиновано са природним каменом.

Три боје оникса

МР дизајнер Славица Кезуновић каже да је владичански трон од ретког полудрагог камена оникса. Иконостас је од три боје оникса, и оригиналан је. И часна трпеза, и столица, као и све где је оникс допуњено лед-диодама, тако да светли, па се добија утисак да иконе

лебде. Све је стилски повезано, и оригинално. Крипта је уражена, али треба да се доврши са чипком у камену.

Вредни поклони

Јован Чоловић из Аранђеловца је урадио све што је од камена. Архитекта је био Никола Реља из Београда. Површина основице цркве је 85 квадратних метара. У самој цркви је поставка јако вредних поклона које је Томислав Николић добио. Врата направљена од бронзе је урадио Мирољуб Стаменковић, вајар, професор Факултета примењених уметности у пензији. Он је направио и полијелеј, лустере, и све што је од метала и бронзе.

Шумадијска епархија је даровала 40 најзаслужнијих за градњу цркве са граматама, а Томислав и Драгица Николић су добили и ктиторске повеље.

Након окончања церемоније освећења, на паркингу испред цркве, под шатором, уприличено је народно весеље са свечаним ручком, а фолклорне групе су на травњаку изводиле сплет игара и песама из Шумадије.

Николић је одлучио да, када се црква заврши, све поклони Шумадијској епархији, и биће женски манастир.

Цела грађевина вреди, према проценама гређевинских стручњака, више од милион евра.

Случајно на крају мандата

Уочи данашњег освештавања Цркве Светог Великомученика Димитрија у Бајчетини, њен ктитор и одлазец́и председник Србије Томислав Николиц́ признаје за " Спутњик" да му тај догађај лично много значи.

Он је за тај сајт рекао да се освештавање цркве случајно временски поклопило са крајем његовог мандата и да то није тако темпирано из неких посебних разлога.

- Све ове године слушао сам причу о томе како пет околних села нема цркву и како се људи муче за било који црквени обред и да иду чак 13 километара од Бајчетине, јер некада није било ни доброг пута, ни аутомобила. И имао сам увек на уму да бих ако могу требало две ствари да урадим за Бајчетину, а то су пут и црква - рекао је Николић за Спутњик.

"Путоказ онима који долазе иза мене"

И онда, наставља, како је време пролазило, пут је свакако морао да прође једног дана, па је он завршен, а за "цркву сам знао да тиме можда остављам путоказ онима који долазе иза мене".

- Јесте то на крају мандата, али није могло брже. Црква се гради скоро четири године и ту има још нешто мало посла, углавном у осликавању припрате, тако да би негде можда у јулу црква била апсолутно готова. Владика Јован и Његова светост су рекли да црква не мора да буде потпуно готова да би била освештана. Тако да ц́у ја да је завршим без обзира на то што ми мандат истиче - рекао је Николић.

Извор: Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.465.519 посета
Тренутно на сајту: 348 посетилац(a)