Вучић: Волео бих да су Срби више Срби; 2018. је година изазова, у плану повећање пензија, просечна плата 500 евра 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Вучић: Волео бих да су Срби више Срби; 2018. је година изазова, у плану повећање пензија, просечна плата 500 евра
Trenutno na sajtu: 540       |       Podeli:
26.12.2017 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић гостујући на ТВ Пинк, причао о разговорима са Владимиром Путином,

санкцијама Русији, насиљу на дербију, спољним притисцима, економским плановима за следећу годину...

Председник Србије Александар Вучић поручио је, гостујући на ТВ Пинк, да је са председником Русије Владимиром Путином током посете Москви имао садржајне разговоре, те да је најсадржајнији разговор са њим водио у четири ока.

,,Чињеница да смо разговарали сами говори о пристојном односу двоје људи. Говорили смо о темама у вези Србије, али и о ситуацији у региону, о очувању мира и стабилности, о КиМ и све што сам рекао је апсолутна истина. Причали смо о наставку војно-техничке сарање и подтврдили смо жељу да решимо гасовод кроз Србију, будући да наша земља троши све више гаса. Руси су задовољнији јер имају партнере као што смо ми”, рекао је председник.

На предавању у МГИМО је председник Србије добио титулу почасног доктора, што му је каже велика част.

,,И тамо сам говорио да се налазимо на европском путу, али и да нећемо увести санкције Русији”, рекао је Вучић, додајући да је на својој политици добио поверење народа.

Санкције Русији су апсолутно непотребне, будући да сарадња између две земље драматично расте у сваком аспекту.

,,Односи између Србије и Русије су дубоки, тако да не постоји ни рационалан разлог нити оправдање за увођење санкција” каже председник.

 

Србија ће водити своју политику и штитити своје интересе

Председник Србије Александар Вучић каже да је и овог пута његов одговор на тему "седења на две столице" да ће Србија водити своју политику, на начин да прати сопствене интересе, а не било које друге стране силе, ни САД, ни Русије, ни ЕУ, нити било кога другог. Вучић је тако прокоментарисао нову изјаву америчког амбасадора у Македонији Хот Јиа: "На све то имам прост одговор - Американци су наши пријатељи, сви су они наши пријатељи, али земљу водимо у складу са својим интересима".

Притисци ће, уверен је српски председник, долазити са различитих страна, биће, каже, тешко издржати их, али позиција председника Србије обавезује да се брани и штити своја земља и да се види шта мора да се уради.

 

Албанци ништа не раде самостално

Вучић каже да ЕУ води преговоре, када је реч о Приштини и да би било боље за нас да је то остало у УН. Србија ће, како истиче, наставити да учествује у разговорима, а ако се још неко убаци у разговор, и то неко ко је признао независност КиМ, Србија ће убацити некога ко није признао независност, односно Русију.

,,Разговарао сам са Путином и он ми је потврдио да ће по потреби ући у разговоре. Србија нуди компромис, иде објективно и неутрално колико је то могуће” рекао је Вучић, додајући да Албанци ништа не раде самостално и да они не доносе одлуке.

 

Желимо да гајимо пријатељство са Русијом и Кином

Председник је, говорећи о изборима, подсетио на убедљиве победе које је однео, да је остварио личне амбиције и да остају политичке.

,,Желимо земљу која ће ићи ка ЕУ, али која ће гајити пријатељства са Русијом и Кином. Заборавили сте на Кину! Данас људи у Смедереву боље живе. Са њима и Русима разговарамо за Бор и то нам је задатак за наредну годину, као и Петрохемија” рекао је Вучић.

Почетком године чека нас концесиони уговор за аеродром Никола Тесла.

,,Очекујем да понуда иде преко 450 милиона. Пре пет година профит аеродрома 130.000 евра, данас је већи 260 пута, иако кажу да је два пута већи. Појаве се стручњаци из жуто пиргаве коалиције па кажу да треба да узму паре себи!” рекао је председник.

 

У следећој години нас чека много изазова

,,Косово и Метохија, мир и стабилност у региону, ненарастање тензија у БиХ, јача економија и повећање пензија и плата биће главне теме наредне године”, истиче председник, додајући да ће просечна пензија бити 25.000 динара, а не 15.000 као некада.

,,Од јануара месеца повећавамо пензије, а затим и онима који већ имају високе пензије. Просечна новембарска плата била је тачно 401 евро, у марту очекујем 430-450 евра, а крајем следеће године идемо на плату од 500 евра. Морамо да радимо на томе, на европским интеграцијама и владавини права, о чему ћемо посебно да причамо, као и о цензури. Спреман сам да дођем да разговарам и са господином Петровићем који ме је вређао и са господином Ћулибрком. Спреман сам да им дођем и одговорим им. Причао бих и са господином Обрадовићем. Они се у текстовима чак труде и да на насловној испаднем ружно. Реците ми у којој држави смете да на насловној објавите овако увредљив наслов о председнику?” запитао је председник.

 

"Волео бих да су Срби више Срби"

У вези са нападима на Србију да седи на две столице, Вучић каже да се држава води речима Стојана Новаковића: "Волео бих да су Срби више Срби".

,,Србију водимо пратећи своје интересе, а не интересе ЕУ, Русије или Америке. Притисака ће бити, али нисам биран за председника кућног савета, већ је мој посао да браним и штитим своју земљу” рекао је Вучић.

Он је подсетио да је разговарао са 71 званичником у седам месеци, те да и ова сама чињеница говори о ширини активности. Подсетио је на унутрашњи дијалог о КиМ, истичући да је почело да се говори о проблемима, правима, могућности и будућности на Косову. Такође, додао је да многима "споља" не одговара стабилна Србија.

 

Вучић: Гледамо у будућност

Председник истиче да Србија данас гледа у будућност и мир и да нећемо поновити грешке из 90-их и 2000-их.

,,Избећи ћемо пљачке, корупцију и мафију и нећемо својим одлукама правити грешке. Од јануара до новембра 2017. смањили смо стопу криминала и број убистава. Када пратите медије, рекли бисте да се људи само убијају, али званични подаци говоре другачије” рекао је Вучић.

 

Имамо исти кредитни рејтинг

Вучић је истакао да Србија напредује у сваком смислу, те да је посебан прогрес направљен у агенди структурних реформи.

,,Србија и Хрватска су данас на истом кредитном рејтингу, што значи да Србија дозива нове инвеститоре", рекао је председник.

,,Србија је у првих шест месеци страних директних инвестиција имала више од Хрватске, те да је Србија у суфициту. У поређењу са земљама ЕУ, Србија полако али сигурно мења ствари набоље. Такмичимо се са свима и у свему. Напредујемо и настављамо да радимо свој посао. Људе позивам да обрате пажњу на резултат на семафору", истакао је он.

 

И „високе“ пензије биће повећано, догодине просечна плата 500 евра

Вучић је најавио да ће идуће године бити повећане пензије и за оне пензионере са високим пензијама.

,,И онај мали постотак високих пензија, као што примају моји родитељи, биће повећане идуће године. Осталих 87 одсто већ ће од јануара имати веће пензије“, истакао је он, рекавши да је просечна пензија у Србији 25.000 динара, а не 15.000 како неки тврде, колика је, иначе, била под ранијим властима.

Захвалио се пензионерима, јер без њих минималне зараде не би могле бити повећане, а биће повећане почетком године за десет одсто.

Указао је да је тренутно просечна плата у Србији 401 евро, да се очекује да це мартовска бити између 430 и 440, а да крајем следеће године идемо ка плати од 500 евра.

 

Хрвати били батинаши, инцидент организовале друге земље

Председник Србије изјавио је да су српске безбедносне службе у инциденту на недавном дербију Партизан-Црвена звезда у Београду реаговале добро, али са закашњем. Истакао је и да надлежни органи испитују да ли је „неко из службе знао шта се тог дана спрема на утакмици“.

„Надлежни државни органи то испитују, треба да се види да ли је то неко знао, много чудних ствари је ту било“ рекао је Вучић. Он је додао да у инцидент нису били умешани само Хрвати, да су у организацији учествовали грађани из других земаља.

„Добро смо разумели поруке. Хрвати су били извршиоци и батинаши, али су из других земаља неки са више мозга организовали све то“, навео је председник Србије.

 

Дејтон угрожен, састанак с Китаровић - Ја сам спреман

Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас да је, по његовом мишљењу, Дејтонски споразум угрожен, али да је он обезбедио мир, а да би свако рушење тог споразума могло да доведе до несагледивих последица.

,,Крхко је то што је Дејтон постигао, па свако ко иде против тог споразума ризикује лоше последице", рекао је и поменуо у том контексту: Видели сте интервју Изетбеговића.

Oдговарајући на питање зашто је отказана његова посета Загребу која је планирана за децембар, Вучић је поручио: састанак са Китаровић - можда хоће, можда неће, ја сам увек спреман. А као разлог је поменуо да би могао бити то што је говорио истину, а она је да је много више несталих Срба него Хрвата.

 

Градска управа нема шарма, али има резултате

,,Мали има непостојећу емоционалну интелигенцију, Весић као и ја има ниво допадљивости на нивоу нуле, а Младеновић, признаћете, нема баш нешто шарма, али сви ти људи су донели заједно изванредне резултате”, рекао је вечерас председник Вучић одговарајући на питање о београдским изборима. Како је рекао, изузетно цени рад градске управе и за њихове ће резултате гласати макар био једини.

,,Никада никоме не бих понудио да замени у том тренутку Малог, Весића, Младеновића", додао је, те нагласио да републичка власт није могла да доведе ИКЕА без подршке градске власти.

Београдска власт има бројне резултате, стотине реновираних фасада, обновљене булеваре, направљених ствари које никада нису направљене, Београд на води са којим су се многи спрдали, па све до Музеја савремене уметности и нових паркова.

,,Ниједан парк није направио Шапић, Ђиласов помоћник, већ Мали", рекао је он те подсетио и на Цветни трг са спомеником легендарном Бориславу Пекићу.

Рекао је да је градска власт успела, поред свега тога, и да смањи дуг града за пола милијарде евра.

Новогодишња јелка

Председник Вучић изјавио је да новогодишња јелка у Београду кошта 69.000 евра, а да остало у укупној цени од 83.000 евра, чине порези и царина. Он је рекао да је понуда комапније "Кип лајт" била најефтинија, јер су остала два понуђача за основну цену тражили 80.966 евра и 75.000 евра. Председник је казао да је када је добио прву информацију био бесан, да је викао на градоначелника Синишу Малог Малог због тако скупе јелке.

Јанковић

Говорећи о опозицији, Вучић је рекао да је "изгледа свима нешто нудио", али да би га било срамота да каже шта су поједини представници опозиције од њега тражили.

"Разлика између мене и њих је то што ја имам стид и образ, мене јесте срамота да вам кажем зашто су ме позивали и шта су од мене тражили", рекао је Вучић одговарајући на питање да ли је тачно да је лидеру ПСГ Саши Јанковићу нудио премијерско место.

"Он је ту све завршио, али има ту један проблем, људи у Србији то нису желели", рекао Вучић.

 

Ђилас

Говорећи о раду Ђиласа као градоначелника, Вучић је навео да је Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, који је 2011. године премештен у Пинирски град, пример корупције и лошег односа према деци. Он је показао фотографије на којима се виде неусловне просторије по којима шетају пацови. Председник Србије није желео да каже када ће бити расписани београдски избори, али да ће бити одржани у марту идуће године.

 

Вечерње Новости

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.224.736 посета
Тренутно на сајту: 541 посетилац(a)