Омаж великом уметнику: Изложба слика Југослава Оцокољића 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Омаж великом уметнику: Изложба слика Југослава Оцокољића
Trenutno na sajtu: 608       |       Podeli:
25.03.2019 | 0 коментар(а)



Ивањица - Југослав Оцокољић, уметник ренесансе ширине, своје стваралаштво посветио је највише изучавању иконописа и средњевековне, религиозне уметности.

О томе говоре не само многобројне слике и иконе, већ и књиге које је писао и преводио. Његови корени воде порекло из Ивањице, иако није у њој никада живео. Због тога је Југослав осетио потребу да овом граду остави легат слика високе уметничке вредности. Стицајем необичних околности, непосредно пред смрт Југослава Оцокољића,његова дела стигла су у Ивањицу. Легат је сада у власништву ивањичке Цркве Св. цара Константина и царице Јелене. Ево показатеља који потврђује да дело неких стваралаца интензивније заживи тек када уметник заврши свој животни век.

Као омаж недавно преминулом уметнику, Дом културе Ивањица, приређује изложбу легата слика Југослава Оцокољића. Изложба ће бити отворена у Галерији Дома културе Ивањица у петак, 5. априла, у 19.30 часова и трајаће до 6. маја 2019. године.

Немојте пропустити да видите дела велике вредности која су инспирисала и нашег академика Владету Јеротића да о њима пише.

ГЗС

Преображај Светог Ђорђа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.163.418 посета
Тренутно на сајту: 608 посетилац(a)