Др Луковић: Вирус је жив, ако је одрасла популација углавном вакцинисана логично је да ће се ширити међу децом 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Др Луковић: Вирус је жив, ако је одрасла популација углавном вакцинисана логично је да ће се ширити међу децом
Trenutno na sajtu: 352       |       Podeli:
08.09.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Логично је било да почетком септембра крене нови талас епидемије, што се могло
Шеф радног тима за праћење ширења вируса корона др Михаило Луковић, фото: ГЗС

закључити и по томе што је крајем августа забележен благи пораст новоинфицираних, речено је на данашњем састанку тима за праћење ширења вируса корона.

„Велики број грађана провео је одмор на различитим дестинацијама и када се почетком септембра оформе колективи обично дође до повећаног броја респираторних инфекција и других болести, у овом случају то је корона”, казао је шеф радног тима за праћење ширења вируса корона др Михаило Луковић.

Он је истакао да је број оболелих у односу на претходну седмицу у последња два дана значајно порастао.

„Јуче је забележено 164 првих прегледа, а прекјуче 180, а што се тиче процента изолата од укупног броја тестираних је 30 одсто”, рекао је др Луковић.

Према његовим речима очекивање је да ће се и број хоспитализованих повећавати како расте број првихпрегледа.

„У општинама Ивањица и Лучани проценат изолованих случајева је већи него у Чачку и трећина пацијената у Општој болници у Чачку је са територије ове две општине. У Горњем Милановцу је четвртина болничких капацитета већ попуњена”, казао је др Луковић.

Очекивања су каже др Луковић да се ће пик овог таласа трајати две седмице, што значи нешто мало краће него обично јер ће заражавање ићи брже јер је овај сој много експанзивнији од претходног.

„У Чачку је 46 000 особа вакцинисано , а регистривано је 20 000 оболело, а оно што код грађана највише уноси забуну и тензију је чињеница да оболевају и вакцинисани. Међутим сви заборављају да је одмах на почетку речено да је степен заштите код вакцинисаних кинеском вакцином око 78 одсто. То значи да од 100 вакцинисаних њих 25 може да оболи, док је код руске вакцине и Фајзерове тај проценат нешто мањи, али чињеница је да сви вакцинисани имају блаже клиничке слике”, тврди др Луковић.

Што се тиче школске популације у овом тренутку је углавном стање мирно, међутим у појединим школама има одељења у којима је су регистривани инфицирани ученици и где ће се предузети прописане мере, а то значи да ће тамо где постоје два инфицирана ученика у разреду то одељење иде на онлајн наставу.

„Вирус је нешто што је живо и ако се одрасла популација углавном вакцинише, вирус међу њима нема много простора за ширење, онда је логично да ће се онда почети да се шири међу децом, јер мора да преживи, али оно што је срећна околност је да код деце нема тежих клиничких слика бар за сада или су то јако ретки случајеви”, закључио је др Луковић.

Директор Опште болнице у Чачку др Мирослав Сретеновић истакао је да је евидентно да се повећава број заражених а самим тим и број оболелих пацијената, што са собом носи повећан број амбулантних прегледа као и повећан број пријема.

Директор Опште болнице у Чачку др Мирослав Сретеновић, фото: ГЗС

„Код нас је то у болници уочљиво у последњих неколико дана, нарочито амбулантних прегледа, јуче је од 92 прегледа било 11 пријема. У болници се тренутно налази 56 ковид пацијената који су смештени на три одељења и то на грудном, рехабилитацији и шест најкритичнијих пацијената на одељењу палијативе, од којих је један на респиратору, док су остали на интензивној кисеоничној подршци”, казао је др Сретеновић.

Он је нагласио да број угрожених пацијената који се налазе на палијативном одељењу је у потпуности попунио капацитете, а ако се буде повећавао број таквих неопходно је отворити нови респираторни центар.

„То је до сада било у оквру онтерног одељења у коронарној јединици , што би значило да би сада морали да поново затворимо интерно одељење а то опет значи потпуно нова организација рада у целој болници. Покушаћемо да те најтеже пацијенте транспортујемо у терцијарне установе у ковид болнице што би нам дало времена и простора да колико толико одржимо нормалан рад осталог дела болнице”, казао је др Сретеновић.

Он је истакао да што се тиче старосне структуре пацијената то јераспон од 20 до 90 година, код млађе популације до 50 година евидентно је да су то невакцинисана лица, док су старије особе углавном вакцинисане али код њих су присутне бројне друге хроничне болести.

Др Сретеновић је рекао да се у нековид делу болнице налази 200 пацијената и да проблем представља и људство и простор, односно да се медицинско особље мора прерасподелити за рад на оба „фронта”.

Према његовим речима пре 10 дана је рађена анкета о броју вакцинисаних медицинских радника и на основу тога се дошло до податка да је 70 одсто њих вакцинисано.

„Сада је кренула вакцинација трећом дозом, то се ради организовано у болници”, закључио је др Сретеновић.

 

 

Глас западне Србије

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak korona virus epidemija novoinficirani bolnica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.903.910 посета
Тренутно на сајту: 352 посетилац(a)