Вучковићи из Заблаћа на 13 хектара производе кромпир: Врхунски квалитет кромпира годинама себи проналази купце 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Вучковићи из Заблаћа на 13 хектара производе кромпир: Врхунски квалитет кромпира годинама себи проналази купце
Trenutno na sajtu: 441       |       Podeli:
12.09.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - За вредне пољопривреднике чачанског краја нема одмора. Сада је на ред дошло вађење кромпира, а Вучковићи из села Заблаће који ово
Вучковићи из Заблаћа на 13 хектара производе кромпир: Врхунски квалитет кромпира годинама себи проналази купце, Фото: РИНА

поврће гаје на 13 хектара ових дана имају пуне руке посла. Откупна цена по килограму је на нивоу прошлогодишње и износи 50 динара, мада је сада повртарима доста теже јер су цене репроматеријала вишеструко скочиле. Ипак, каква таква рачуница ипак постоји, а оно што радује Вучковиће јесте одлична потражња за српским кромпиром, преноси РИНА.

Фото: РИНА

"Приноси се крећу око 50 вагона и све већ има обезбеђен пласман на тржишту, а колика је потражња да смо имали још толико и то би све продали. Огромна суша и несташица на светском нивоу диктирају потражњу.

Цена је могла бити боља имајући у виду поскупљење свега, али је могла бити и гора стога се не жалимо. Уз кромпир узгајамо и купус, стога се на тај начин довијамо како би остварили одређену зараду. Знамо сви колико је овај посао неизвесан и да се никад не зна кад ће која пољопривредна култура дочекати својих пет минута", рекао је за РИНУ Дејан.

Фото: РИНА

Вучковићи су на време схватили да морају бити конкурентни на тржишту, стога њихова производња потпомогнута је савременим технологијама. Коморе и складишта доприносе очувању квалитета овог поврћа , али се површине, услед високих трошкова , неће повећавати.

"Огромна су улагања уколико би се одлучили да проширимо површину под кромпиром, а зарада ипак неизвесна. Ипак, део наших ораница ће увек бити резервисан за кромпир, ту нема дилеме јер је он попут хлеба, неопходан на свим трпезама", додаје Дејан.

Деценијама уназад се породично баве производњом кромпира, у послове су укључени сви чланови породице, Дејанови родитељи, супруга и деца.

"Овакве тешке ситуације попут рата короне, великих суша само још једном потврде да је најпаметнија одлука коју смо донели да сви породично останемо на селу и радимо своји на своме. Иако многи мисле да ће им можда у некој другој држави бити боље, то је велика заблуда. Све што нам треба природа нам је већ дала за разлику од других земаља које немају ни овакву воду, ни земљиште, ни шуму. Само су потребни труд и рад око њих", закључио је овај домаћин из Заблаћа.

 

 

 

ГЗС / РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.765.554 посета
Тренутно на сајту: 442 посетилац(a)