Почиње тродневни Рамазански бајрам, следе дани весеља 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Почиње тродневни Рамазански бајрам, следе дани весеља
Trenutno na sajtu: 482       |       Podeli:
13.05.2021 | 0 коментар(а)



За муслимане данас наступа тродневни Рамазански бајрам, који обележава крај једномесечног поста, а у коме се организују јавне
Почиње тродневни Рамазански бајрам, следе дани весеља, Фото: ГЗС

свечаности, посете и размењивање поклона међу верницима.

Први дан рамазанског Бајрама почиње јутарњом молитвом под називом Бајрам намаз која почиње 45 минута пре изласка сунца. Организују се и јавне свечаности, људи размењују поклоне и посете.

Рамазански Бајрам увек пада 1. шевала (десети месец муслиманског календара) и траје три дана, а верници га сматрају "празником положеног испита".

Бајрам се честита речима "Бајрам шериф мубарек олсун".

Реису-л-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић поручио је јуче у бајрамској посланици да се "на крају месеца Рамазана, као и у животу радују само они који су га искористили онако како му приличи и искрено се кајући за све пропусте. Горко се кају и они који су током месеца Рамазана чинили ружна дела и који су оскрнавили лепоту и величанственост поста", рекао је Насуфовић.

Како је рекао, много је разлога за тугу и бригу, али не смемо заборавити да "сви имамо макар један разлог за радост, а то су наша деца".

Изразио је наду да су верници током једномесечног поста нашли своју меру и увидели вредност једне капи воде и једног залогаја хлеба.

Током претходних 30 дана поста, верници су се од зоре до заласка Сунца уздржавали од јела, пића, телесних задовољстава, као и од грешних мисли и дела.

Рамазан се сматра најважнијим и насветлијим месецом за муслиманске вернике, у коме је, верује се, почело објављивање, за муслимане свете књиге Курана, а ово је друга година за редом да се обележава у време епидемије корона вируса.

Глас западне Србије свим својим читаоцима муслиманске вероисповести честита овај празник.

 

 

 

 ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DZAMIJA BAJRAM RAMAZANSKI MUSLIMANI PRAZNIK VESELJE SERIF MUBARAK OLSUM

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.141.869 посета
Тренутно на сајту: 483 посетилац(a)