Ђокић: Нововарошким пољопривредницима примарно сточарство (ВИДЕО) 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Ђокић: Нововарошким пољопривредницима примарно сточарство (ВИДЕО)
Trenutno na sajtu: 514       |       Podeli:
14.11.2018 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Општина Нова Варош има дугу традицију у раду са пољопривредним произвођачима,

јер још 2010. године пољопривреда је препозната као стратешки циљ развоја ове локалне самоуправе, рекла је помоћница председника општине задужена за привреду и локални економски развој Маријана Ђокић.

„Ово подручје има све предуслове и предиспозиције за бављење и развој органске пољопривреде и производњу здраве хране. У данашње време то је велики ресурс и потенцијал. Ове године општинско руководство је донело одлуку да увећа износ за спровођење пољопривредне политике за 50 одсто више него што је то било 2017. Тако да смо имали неких 11 милиона на располагању. У оквиру програма који је усвојен од стране скупштине, а на који је своју сагласност дало министарство, спроведене су практично три мере које су биле у фокусу. Прва мере представљала је физичку имовину пољопривредних газдинстава на коју се потрошило око 6,9 милиона. Успешно су решена 143 захтева да ли за набавку и куповину живе стоке или за уређаје и опрему за пољопривредна газдинства. Максималан износ субвенције је био до 100.000 динара за физичку инвестицију, 60.000 за уматичене јунце односно 10.000 за уматичене овце и ова мера је дала одличне резултате.

Друга мера на коју се дуго чекало, је регрес за вештачко осемењавање. Преко 2,2 милиона динара је потрошено за ову намену. Мера која из године у годину даје већи ефекат је бескаматни пољопривредни кредити, где је општина планирала и искористила милион динара за покривање камата. Укупна вредност кредита ове године је била 17 милиона динара, што је за 3 милиона више него претходне”, рекла је Ђокић.

У Општини Нова Варош, задњих десет година, у просеку, има регистровано 2.300 пољопривредних домаћинстава, од којих 15 одсто су носиоци жене.

„Имамо женска пољопривредна удружења са којима сарађујемо и покушавамо да новац за њихово деловање тражимо из средстава или ЕУ или са националног нивоа.

Субвенције као део буџета једне локалне самоуправе су у ограничењу, а од њих зависе многи корисници. Имамо добру сарадњу и са ресорним министарством, али један вид финасирања искључује други”, истакла је Ђокић.

Планирано је да 2019. из буџета буде издвојено 9,4 милиона динара за спровођење мера политике руралног развоја и пољопривредне политике са допуном од 4 милиона за рад пољопривредних удружења.

Иначе, сточарство је основна пољопривредна грана у нововарошкој општини, а последњих десет година приметан је пораст воћарске производње.

ГЗС

 

 





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.307.336 посета
Тренутно на сајту: 515 посетилац(a)