Почели изградња водовода у Божетићима 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Почели изградња водовода у Божетићима
Trenutno na sajtu: 327       |       Podeli:
11.10.2019 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Данас су кренули радову у месној заједници Божетићи, и шест села коначно ће добити воду.
Радови се изводе од изворишта Трудовачко врело до Штиткова у дужини од 4 км, фото: ГЗС

Иницијални пројекат за водоснабдевање је 138 милиона динара и предвиђен је да се ради у две фазе, рекла је директорка ЈКП „3. септембар” Сузана Шуљагић.

„Прва фаза је снадбевање Божетића, Горњег Трудова и Штиткова са водом, и њу управо сада радимо. Она подразумева да се одради каптажа изворишта Ћурчића врело, затим довод гравитационог цевовода до црпне станице Штитково и након тога потисни цевовод до резервоара Бријежђа, где ће бити црпна станица и једна комора од за сад 200 кубика која је довољна за напајање села у Божетићима, Дебеља, Буковик, Тисовица, Љепојевићи и Трудово”, рекла је Шуљагић.

Директорка ЈКП „3. септембар” Сузана Шуљагић

Према њеним речима предвиђено је да капацитет буде 15 литара у секунди, иако је само извориште Ћурчића врело пројектовано на 25 литара у секунди. вишак воде, како каже директорка, од 10 литара предвиђен је за допуну водоснабдевања у Новој Вароши у некој другој фази, за коју се још не зна када ће се радити.

„За сада се пројекат финансира средствима општине, ми смо извођачи радова пошто смо и предузеће које је основано од стране локалне самоуправе, која се бави водоводом и извођењем радова на истом”, казала је Шуљагић.

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић 

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић рекао је да је пројекат водоснабдевања од великог значаја за овај крај, са којим нажалост до сада нико није хтео да се бави. „Када сам дошао на место председника општине била је тешка година, тада смо уз помоћ војске довозили воду домаћинима и то по неколико цистерни. Од тада размишљам како да покренем овај велики пројекат. МЗ Божетићи је једна од најбогатијих у нововарошкој општини. Има 750 становника, 5.000 грла крупне стоке, међу њима 3.000 музних крава, 500 регистрованих домаћинстава, две млекаре и две школе. Овде се сваке године повећава број деце, и ми смо осетили потребу и препознали интересе овог села”, рекао је Васиљевић.

Према његовим речима због велике вредности избачена је једно постројење из првобитног пројекта од 23 милиона.

„Препројектовали смо првобитну идеју и радимо 4 км водовода од изворишта Трудовачко врело до Штиткова до краја грађевинске сезоне. Очекивали смо новац од Канцеларије за јавна улагања, они су годину дана причали о томе, али испоставило се да Светска банка не даје новац за изградњу нових водовода већ искључиво за санацију постојећих. Тако да смо новцем из буџета кренули у реализацију овог пројекта, а следеће године ћемо планирати значајан износ из локалне касе за наставак радова”, казао је председник општине.

Васиљевић је најавио и велику прославу када вода стигне на Бријежђа, 28. августа следеће године додајући да ће се успут напојити пар жедних засеока. Како је рекао радови су поверени нововарошком предузећу.
„Морали смо да га осавременимо тако да смо купили машину ОЦБ која је коштала 80.000 евра да не би плаћали фирме са стране, јер нам је интерес да наши радници раде. Желимо да кроз наше пројекте чувамо наше домаћине, јер су они потребни Србији”, истакао је Васиљевић.

Презадовољни мештани

Миломир Стаматовић из Буковика каже да воду нису чекали годинама него деценијама. „Богу хвала почело је, а много ће нам значити поготову за омладину и останак на селу. Нисмо имали воду, мучили смо се опасно, довлачили смо, молили за цистерне. Само ја имам 20 музних крава и приплодних јуница треба то напојити”, рекао је Миломир.

Мирољуб Чкоњевић у Штиткову је имао воду, али сматра да је ово огромна ствар, да се после 50 година раде путеви и вода.

Драгољуб Мариновић из села Буковика не памти када су били овако сложни. „У мојим годинама изменио сам 50 председника и ниједан до сада није поклањао пажњу сељацима МЗ Божетићи, која једина у Новој Вароши нема воду. Ако буде дао Бог да се ово заврши, овде ће остати потомака и омладине, а народ ће се и вратити на село. Ако нема воде, асфалта и струје остадосмо у јаду и у беди и овако нас сваки дан има све мање и мање”, каже Драгољуб.

РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.371.616 посета
Тренутно на сајту: 328 посетилац(a)