Палибрчки крајпуташи не дозвољвају да у забораву нестану ивањички јунаци 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Палибрчки крајпуташи не дозвољвају да у забораву нестану ивањички јунаци
Trenutno na sajtu: 535       |       Podeli:
25.10.2022 | 0 коментар(а)



Ивањица - У месту названом Палибрчки гроб у ивањичком селу Рокци, на пет километара од самог центра Ивањице,



у реду један до другог, 32 споменика крајпуташа подсећају на времена када се ослобађала Србија и бранила, крвљу плаћена слобода.

Споменике крајпуташе подизале су породице настрадалих војника, а како им и само име каже, стоје покрај пута, у овом случају сеоског друма и не дозвољавају забораву да са собом поведе сећања на јунаке ивањичког краја.

Зоран Вучићевић, конзерватор, Фото: ГЗС

„Када конкретно мислимо о крајпуташима у Ивањици, они су подигнути за пале борце Јаворског рата из 19. века, односно Првог српско-турског рата, Другог српско-турског рата, Првог и Другог светског рата, а има их, чак и из Првог српског устанка”, рекао је Зоран Вучићевић, конзерватор, који је обновио споменике крајпуташе на неколико локација на територији општине Ивањица.

Ови споменици исклесани су од кречњака, јефитног камена, погодног за лаку обраду. За разлику од монументалних споменика подизаних у част бораца након многих ратова, крајпуташи у правом светлу осликавају живот у малој и сиромашној Србији давних времена.

Палибрчки крајпуташи, Фото: ГЗС

На њима су исклесани војници у пуној ратној опреми, док се, најчешће са стране налази, орнаментима украшен текст који казује којој јединици је војник припадао, његов чин и место страдања.

Ипак, од дана њиховог подизања до данас прошле су деценије, а од неких и цео век па је зуб времена успео да их нагризе, па да би остали неким наредним генерацијама, потребно их је прописно рестаурирати.

Палибрчки крајпуташи, Фото: ГЗС

„Пре него што приступимо извођењу радова, проучавамо геолошки материјал споменика како би одредили тачно од ког је материјала начињен. Затим одређујемо хемијске супстанце са којима дејствујемо на споменику. За разлику од првопостављених, ми смо додали и капе на споменике, јер то је један добар вид заштите”, истакао је Вучићевић.

Поред тога што их има 32 на једном месту, Палибрчки крајпуташи јединствени су и по
Осим споменика у Рокцима, општина Ивањица и њени мештани могу се подичити бројком од преко 500 споемника крајпуташа.

„Ивањичка општина има око 500 споменика који су пописани у књизи „Камена казивања ратника”, коју је написао Драгутин Радивојевић. Али, мишљења смо да постоје још неки, које он није стигао да попише, тако да по некој нашој процени, негде између 500 и 550 споемника крајпуташа се налази у ивањичкој општини. Овде су вођени многи ратови, а ови споменици су само доказ да је Ивањица један од јуначких крајева Србије”, рекао је Милоје Остојић из Туристичке Организације Ивањице.

Споемник браћи Ристић, Фото: ГЗС

Међу Палибрчким крајпуташима налази се и један јединствени споменик, који се може видети само овде. То је споменик двојици браће Ристића, на коме су приказане фигуре два војника, док се епитаф налази са задње стране у виду отворене књиге.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


IVANJICA SPOEMNICI KRAJUPTASI PALIBRCKO GROBLJE KRAJPUTASI PRVI SVEETSKI RAT DRUGI SVETSKI RAT KONEZRVACIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.750.041 посета
Тренутно на сајту: 534 посетилац(a)