Психологија и медицина најтраженије међу будућим студентима 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Психологија и медицина најтраженије међу будућим студентима
Trenutno na sajtu: 740       |       Podeli:
13.07.2020 | 0 коментар(а)



Поред константно великог интересовања за ИТ, ове године приметно је веће интересовање матураната за студије психологије
Илустрација, фото: РИНА

а као и претходних година у самом врху на листи жеља будућих студената су медицина, стоматологија и фармација.

Приметан је наставак пада интересовања за студије права и економије, показала је анализа сајта НајСтудент.

У коликој мери понуда радних места и трендови на тржишту рада прате интересовање будућих броцоша, сајт НајСтудент је анализирао кроз податке о понуди послова са сајта Послови Инфостуд.

Посматрајући смер психологија на свим факултетима у Србији, видљиво је да је на укупно 328 места конкурисало укупно 1.371 матураната, односно више од четири на једно слободно место.

Овај однос је и највидљивији на Филозофском факултету у Београду где је скоро шет и по матураната конкурисало на једно место, као и на Универзитету у Крагујевцу, где се више од пет кандидата надметало за индекс на овом смеру.

На сајту Послови Инфостуд у протеклих годину објављено је укупно 563 огласа везаних за психологију, а најтраженије позиције су биле везане за ХР и конкретно занимање психолог.

На укупно 983 слободна места на смеровима за медицину конкурисало је 2.306 будућих студената, а сличне бројке су и на стоматологији и фармацији, где је такође на слободна места конкурисало више од два кандидата.

За медицинске науке, иако је ово више година уназад најтраженија област за студирање, понуда посла на сајту није у складу са интересовањем матураната.

Тек око четири одсто огласа су били намењени фармацеутима и стоматолозима, док за медицину као примарну област није било огласа, док је међу будућим студентима велико интересовање за ове студије (само на медицини 2.300 кандидата, фармација 1.363, стоматологија 1.251).

Уколико се узму у обзир факултети где је ИТ примарна област, ове школске године било је преко 5.000 слободних места, где је конкурисало више од 8.000 матураната.

Највећа заинтесованост је као и претходних година била на Факултету организационих наука, где је на 820 места било 2.157 пријављених, као и на смеру Информатика на Математичком факултету где се три кандидата такмичило за једно слободно место.

На ЕТФ-у је била стандардна заинтересованост, односно 1.082 кандидата је конкурисало за 720 места.

Такође, на смеру Софтверско инжењерство на Факултету техничких наука у Новом Саду, било је 383 заинтересована на 80 места (укупно 2.920 пријављених на 2.684 места).

Генерални закључак је да је на свим ИТ смеровима био већи број кандидата од броја слободних места (ФТН Нови Сад, Електронски факултет Ниш, Машински факултет Београд, ПМФ Нови Сад И ПМФ Ниш, Факултет инжењерских наука у Крагујевцу као и ФТН у Чачку).

Интересовање матураната за ИТ корелира са потребама тржишта, будући да постоји велики број огласа управо за радна места у овој области. Скоро 25 одсто огласа је било намењено ИТ кандидатима, а најтраженије позиције су биле: Јава и ЈаваСцрипт девелопер, ПХП девелопер, Ц#/Ц++ Девелопер, .НЕТ Девелопер.

Све више матураната би такође на језике, као и на архитектуру и грађевинарство.

Осим психологије, медицине и ИТ смерова, приметно је и велико интересовање и за студије енглеског језика, као и немачког, пошто је на свако слободно место конкурисало више од једног и по студента. Издвајају се и архитектура и грађевинарство, где је приметан пораст пријава на свим универзитетима у Србији.

Веће интересовање у односу на број слободних места видљив је и на машинству, политичким наукама, хемији, биологији, географији, смеровима за социјални рад, журналистици, и педагогији (на свим универзитетима).

Кад су у питању огласи за посао у овим областима, пет одсто огласа у претходних годину дана је било везано за машинство, четири одсто за грађевину, скоро три одсто за електротехнику, око два процента за педагошке науке, а 1,28 одсто за архитектуру.

Велики број огласа је намењен економистима, као и сродним пословима, а ове године велика заинтересованост била је само на Економском факултету у Београду, док је на осталим економским факултетима била мања заинтересованост од броја слободних места. Такође, велики број конкурса је везан за трговину и продају, а у овим областима би се свакако могли пронаћи студенти економских факултета.

Судећи према жељама матураната главни критеријум приликом избора јесте могућност запошљавања.

Евидентно је да будући бруоцоши редовно прате трендове на тржишту рада, како је било и претходних година.

Изузетак су студије медицине и осталих медицинских наука, које су се увек добро котирале међу будућим студентима, без обзира што понуда послова из ових области не прати интересовање за њих, наводи се у саопштењу.

Неки од разлога, како се додаје, могу да буду што матуранти виде могућност запошљавања у иноштранству, као и у државним установама које конкурсе за запошљавање расписују на друге начине.

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


studenti univerzitetu

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.090.632 посета
Тренутно на сајту: 741 посетилац(a)