Бије врело из бране: Необична појава у ХЕ 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Бије врело из бране: Необична појава у ХЕ
Trenutno na sajtu: 404       |       Podeli:
09.05.2019 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Различити коментари мештана у Старом Влаху. У ЕПС тврде да нема оштећења и да Македонци раде истраживања.

Из камењара у дну бране ХЕ "Увац", на Растокама, бије извор воде попут врела на падинама Јавора и Чемернице, од којег настају речице. Водоток дуг двадесетак метара силази у мање језерце у некадашњем кориту Увца, а хук воде чује се на ободу Увачке клисуре. Ове необична појава изазива нагађања мештана Старог Влаха и радозналост посетилаца Резервата "Увац". Најчешћа питања су како и одакле вода долази, да ли из акумулације треће бране на Увцу или из неког подземног тока, те да ли ће и кад отвор добити чеп?

- Оштећење на брани не постоји, а отицање процурелих вода јенезнатно, мање од 0,1 кубни метар по секунди - истичу у одговору медијима у Сектору за односе с јавношћу ЕПС-а, додајући да је ово насута брана, да не постоји опасност од њеног урушавања и да неће бити последица.

Подсећајући да се и овде, као и код сваке насуте бране, стање континуиранопрати, да се мере слегања терена и специфична померања, као и протицаји процуреле воде и раде анализе, у ЕПС одговарају на гласине да је отицање готово 100 литара воде у секунди у последње четири године из некадашњег дренажног отвора у језерце испод бране велики губитак, да киловати одлазе у неповрат.

- Постојеће језерце постоји од када је изграђена брана, од 1979. године, и пуни се и празни у зависности од временских услова и служи за скупљање атмосферских и подземних вода које пониру са бокова бране и из ињекционе галерије, а из тог језерцета вода се улива у акумулацију ХЕ "Кокин Брод".

На брани хидроелектране "Увац", која је део "Лимских ХЕ" из Нове Вароши, тренутно се, према пројекту детаљних геолошких истраживања, изводе истражни радови. Извођач је Грађевински институт Македоније, огранак ГИМ из Београда, а планирано је да радови са израдом пројекта трају шест месеци, за шта је ЕПС обезбедио 42 милиона динара. Ови радови, како се тврди ни у ком случају не утичу на производњу ХЕ "Увац", а недавно је обављен годишњи ремонт агрегата.

Отицање воде у дну бране

Са разних страна, у првом реду од власника чамаца, који возе посетиоце меандрима Увачког језера, као и туристичких радника, стижу замерке да је знатно оборена кота језера, па се страхује од мање посете, мада водостај данима расте.

- ХЕ "Увац" је акумулациона хидроелектрана која главну производњу остварује током зимских месеци. Вода из језера се користи током зимских месеци, а поновно пуњење ради се у пролећним месецима. Кота језера не излази из граница кота које су ускладу са водном дозволом добијеном од Министарства пољопривреде и заштите животне средине - наводи се у саопштењу ЕПС-а.

Преко бране ХЕ "Увац" иде пут од Нове Вароши према Јавору и преко Штиткова и Анатеме до Ивањице, долине Моравице и Драгачева.

Од камена и глине

ХЕ "Увац" грађена је у периоду 1974. до 1979. године и у брану је насуто 2,6 милиона камена, глине и другог материјала. Брана је висока 110, ширине 107 и дужине (у круни) 313 метара. У језеру, дугом 27 километара, може да се акумулира 210 милиона кубика воде. Инсталисана снага агрегата је 36 мегавата, са годишњом производњом од 70 милиона киловат-сати струје.

ГЗС / Новости, Д. Гагричић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.156.566 посета
Тренутно на сајту: 404 посетилац(a)