Ћендић: Градоначелниче, какав ваздух удишемо у Чачку? 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Ћендић: Градоначелниче, какав ваздух удишемо у Чачку?
Trenutno na sajtu: 760       |       Podeli:
22.12.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Председник Градске организације Двери Драган Ћендић упутио је отворено писмо
Председник Градске организације Двери у Чачку Драган Ћендић, фото: ГЗС

градоначелнику Чачка Милуну Тодоровићу, у којем га пита какав ваздух удишу Чачани.

Писмо преносимо у целости:

„Желео бих најпре да Вас подсетим да је брига о јавном здрављу грађана Чачка једна од Ваших најважнијих дужности и законских обавеза, али се поставља питање да ли сте Ви дорасли том задатку. У моментима када је здравље наших суграђана већ угрожено пандемијом нове заразне болести прети нам нова еколошка катастрофа. Наиме, грађани Чачка су протеклих дана и недеља изложени изузетно високом загађењу ваздуха у нашем граду које се може видети голим оком и осетити по мирису. Док се Ваша власт крајње неодговорно односи према овој теми, индекси који описују ниво квалитета ваздуха су у опсезима од веома нездраво до крајње опасно загађење. О чему се ради и како смо дошли у ову ситуацију?

Да ли грађани Чачка треба да се ослањају на разне иностране апликације са својих мобилних телефона да би имали информацију који је квалитет ваздуха који удишу? Чему служи Завод за јавно здравље града Чачка ако не томе да информише и Вас и нас. Зашто бежите од ове теме која је озбиљно узнемирила све Чачане?

Захтевамо од Вас и надлежних градских институција анализу квалитета ваздуха и да ли он садржи честице које је медицинска наука сврстала у ред опасних по здравље људи и у којим количинама? Нећемо уважити изговоре да нема довољно средстава или опреме за ова мерења, јер смо сведоци да се расипнички понашате са средствима грађана из буџета. Плаћате онлајн концерте и новогодишњу јелку десетине хиљада евра, преплаћујете разне грађевинске радове у граду, а себи лично повећавате буџетску ставку за репрезентацију у тренуцима када је неопходно сва расположива средства уложити у очување здравља грађана.

Као савесни и забринути грађани упозоравали смо Вас на загађење реке Мораве, али Ви сте то негирали. Испоставило се да смо били у праву. Нисте адекватно реаговали па сте нас приморали и да поднесемо кривичну пријаву против Вас која је тренутно у процедури. Потом сте да би спровели лажне и недемократске изборе тврдили да сте својим радом и залагањем ’победили корону’ и да грађани слободно могу да изађу на здравствено небезбедне изборе. Знамо како се то завршило: лажирали сте излазност јер је бојкот избора у Чачку успео, а уследио је нови и још тежи талас заразе. Сада смо у новом проблему са загађењем ваздуха. Шта сте урадили да се ситуација побољша или опет негирате да проблем постоји као у случају загађења Мораве?

Која је то граница коју нећете прећи и не коцкати се са здрављем суграђана, а све зарад партијског интереса? Уразумите се, животи грађана Чачка су у питању. Захтевамо још једном: у најкраћем временском року доставите на увид грађанима Чачка информације о квалитету ваздуха који удишемо. Ако то не буду валидне и правовремене информације, то ће - као и довођење грађана у опасну заблуду пред изборе да је корона побеђена - бити разлог за нову кривичну пријаву против Вас.

Ово нису и не смеју бити политичке теме око којих ћемо се делити. Ово је питање заштите животне средине и здравља грађана. Издигните се изнад сваке политике и почните да радите свој посао и да решавате проблем или се склоните са власти. Једну од те две врсте политичке одговорности хитно морате предузети”, наводи се у отвореном писму упућеном градоначелнику Тодоровићу.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak dveri cendic vazduh zagadjenje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.043.973 посета
Тренутно на сајту: 761 посетилац(a)