Ружић на обележавању 46 година ФТН: Постојање високог образовања у Чачку доприносило брзом развоју индустрије 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Ружић на обележавању 46 година ФТН: Постојање високог образовања у Чачку доприносило брзом развоју индустрије
Trenutno na sajtu: 393       |       Podeli:
19.11.2021 | 0 коментар(а)



Чaчак - Драго ми је што сам у прилици да присуствујем обележавању 46 година постојања
Фото: ГЗС

значајне високошколске установе у Чачку - Факултета техничких наука, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Он је данас са сарадницима и руководством града Чачка, предвођеним градоначелником Милуном Тодоровићем, разговарао са студентима и професорима установе која постоји у оквиру Крагујевачког универзитета.

„Постојање високог образовања у Чачку доприносило је развоју индустрије. Захваљујем свим професорима и свом кадру што су обезбедили континуитет у образовању из генерације у генерацију држећи репутацију врло успешног факутета”, истакао је министар.

Према његовим речима, оно што је актуелно у 21. веку - дуално образовање и наш национални модел у вези с тим, примењено је и у Чачку на ФТН, где одскоро постоји нови смер, „одевно инжењерство и дизајн”.

„Широм Србије имамо још 26 таквих смерова на три факултета. Желимо јаку узрочно - последичну везу између потреба привреде и јаког образовног система. Ово већ јесте, а и тек ће бити права асистенција текстилној индустрији”, нагласио је Ружић и додао да је то, пре свега, значајно за студенте којих на смеру тренутно има 20.

Каже да ће по завршетку школовања они стицати значајне вештине „афирмишући своје афинитете и таленте”.

„Такође, имаће могућност да се моментално запосле и дају допринос компанијама. А касније и да постану успешни менаџери и дизајнери, речју, лидери”, закључио је он.

Ректор Универзитета у Крагујевцу Ненад Филиповић мишљења је да је ФТН у Чачку веома напредовао спајањем овдашње Високе школе и констатовао да је то највећи факултет Универзитета у Крагујевцу по броју студената .

„ФТН у Чачку школује више профила који су компетентни на тржишту, пре свега из области информационих технологија, електротехнике, мехатронике, рачунарске технике, области технологије и то је нешто што је данас свеприсутно на тржишту. Мислимо да ће факултет и даље наставити да ради у пуном капацитету као и до сада”, казао је Филиповић.

Он је истакао да ће Универзитет у Крагујевцу подржати све иницијативе и отварање студијских програма на овом факултету, као и да ФТН подржава информационе технологије, индустрију 4.0, нови мастер програм који је направљен на Универзитету у Крагујевцу, али и да предњачи по броју учешћа на међународним научним пројектима.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић казао је да је поносан на професоре који се труде да изнедре најбоље могуће кадрове који ће касније допринети привредном развоју града.

„Дуално образовање које је уведено на Факултету техничких наука у Чачку, заправо је синергија између привредника у области текстилне индустрије и Факултета и један је од најзначајнијих момената за развој наше локалне заједнице, превасходно у економском погледу. Пут до овога није био лак, јер смо дуално образовање прво увели у средње школе, а затим и на факултет. Али ће свакако бити исплатив, што су препознали наши утицајни привредници. Град Чачак је увек ту, уз своје студенте, што смо доказали многим примерима. За њих смо направили Старт ап центар и један од четири Научно технолошка парка у целој Србији”, рекао је Тодоровић.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak ftn jubilej ministar prosveta branko ruzic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.343.329 посета
Тренутно на сајту: 394 посетилац(a)