Томашевић тражи обележавање стогодишњице ослобођења Пријепоља 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Томашевић тражи обележавање стогодишњице ослобођења Пријепоља
Trenutno na sajtu: 609       |       Podeli:
23.10.2018 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Тридесет првог октобра ове године навршава се сто година од ослобођења Пријепоља
Одборник Вукосав Томашевић тражи обележавање стогодишњице ослобођења Пријепоља, фото: ГЗС

у Првом светском рату. Тим поводом, у својству одборника Скупштине општине Пријепоље, обраћам вам се са предлогом да предузмете мере из своје надлежности како би општина Пријепоље званично обележила стогодишњицу ослобођења, наводи се у захтеву одборника у СО Пријепоље Вукосава Томашевића упућеног председници локалног парламента Стани Марковић и првом човеку општине Драгољубу Зиндовићу.

Петнаестог септембра 1918. године јуначка српска војска, након албанске голготе и опоравка на Крфу, пробила је Солунски фронт и за само месец и по дана, напредујући брже од француске коњице, ослободила целу отаџбину, а у наредних неколико дана и територију бивше Југославије. Пријепоље су 31. октобра 1918. године ословодиле јединице Друге армије, под командом славног војводе Степе Степановића.

Овај датум, без икакве дилеме, један је од најзначајнијих у осамстогодишњој историји Пријепоља и заслужује да буде достојно обележен, поготову на стогодишњицу ословођења. То ових дана чине многи градови и општине широм Србије, а што ће урадити и главни град Београд.

Оно што се, сасвим сам сигуран, може учинити јер не захтева посебну организацију нити трошкове, јесте да представници општине Пријепоље и јавног живота 31. октобра уз истицање државних симбола положе венце и цвеће на споменик на Тргу ослобођења, и да се одржи свечана седница Скупштине општине Пријепоље.

Предлажем, и иницираћу на првој наредној седници Скупштине, да се покрене поступак доношења одговарајуће одлуке којом ће се утврдити обавеза обележавања 31. октобра, као Дана ослобођења Пријепоља у Првом светском рату.
Од 1945. године до данас, на жалост и срамоту, овај датум није обележаван. Стогодишњица је прави тренутак да се ова пракса промени. Наши славни предци су то итекако заслужили, навео је одборник Вукосав Томашевић у свом захтеву.

 

ПП Медиа / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


tomasevic prijepolje stogodisnjica obelezavanje prvisvetskirat

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.100.376 посета
Тренутно на сајту: 609 посетилац(a)